Venligboerne jubler over nyt lokale

Den dansk-bosniske forening i Odense har valgt at stille et lokale til rådighed helt gratis, så venligboerne i Odense fortsat kan køre deres gratisbutik.

I lang tid har venligboerne i Odense kigget med lys og lygte efter et nyt lokale til deres gratisbutik, og nu er det endelig lykkedes at finde et.

Et opvarmet lokale på omkring 50 kvadratmeter med egen indgang og parkering, det er hvad Den dansk-bosniske forening i Odense gratis stiller til rådighed.

- Det er fantastisk og enormt venligt af dem, siger Anette Lykke Nielson, som er medieansvarlig og sidder i Kommunikation - og koordinationsgruppen hos Venligboerne, Odense

Lokalet skal bruges som en gratisbutik, hvor folk kan donere ting, mens primært asylansøgere, der har fået opholdstilladelse, eller andre udsatte grupper, har mulighed for at kigge forbi og hente de ting, som de har behov for.  

'Venlighed avler venlighed' 

Den dansk-bosniske forening har givet lokalet kvit og frit som tak for, at de dengang for 20 år siden blev taget godt i mod, da de selv kom til Fyn som flygtninge. 

Det er fantastisk, at når man selv i en udsat position er mødt af venlighed, så glemmer man det ikke. Venlighed avler venlighed, siger Anette Lykke Nielson.

Men inden de kan flytte tekstil og tøj over til den nye gratisbutik, er der nogle ting, som skal på plads.

- Vi prøver at få nogle stålreoler, tøjstativer og borde, før vi kan tage i mod flere donationer og flytte tingene, forklarer hun. 

Problemer med fugt og kulde 

Indtil videre har Venligboerne i Odense opbevaret donationer fra fynboerne i en lade, som ejes af en af venligboerne. Dette har været fint,  mens vejret var godt, men i vinterperioden, har de haft store problemer.

-Vi har stået i en situation, hvor vi ikke havde andre muligheder. Vi har tænkt, at vi måtte lukke gratisbutikken, selvom der er stor behov for den, forklarer Anette Lykke Nielson. 

Ejeren begyndte nemlig at blive syg på grund af kulden i laden, og tekstil og tøj blev ødelagt på grund af fugten.  Den gamle gratisbutik på Nyborgvej lukker dog stadig ikke, men der vil i stedet blivet opbevaret isenkram, som ikke tager skade af kulden eller fugten. Tekstil og andet tøj vil blive rykket over til den nye gratisbutik. 

Skuffet over Odense Kommune 

Venligboerne i Odense har over en længere periode forsøgt at få hjælp i forhold til et lokale fra Odense Kommune, men uden held.  

 De kunne ikke hjælpe os. Vi var skuffede, fordi vi synes, at vi burde hjælpe hinanden, fordi vi også hjælper kommunen, siger hun. 

Anette Lykke Nielson forklarer, at de i et brev til Odense Kommune havde skrevet, at de havde problemer med varme og fugt, men det fik en venlig tilbagemelding om, hvilke andre organisationer de kunne samarbejde med i stedet. 

Men nu ser det dog anderledes ud for venligboerne, der forventer at få en nøgle til deres nye opvarmede lokale i løbet af de næste par uger.