Venstre om LO-aftaler: Udansk at købe politisk indflydelse

Det er stærkt problematisk at købe sig til politisk indflydelse, mener Venstres næstformand, Kristian Jensen.

- Grænseoverskridende og meget udansk.

Sådan lyder reaktionen fra Venstre på onsdagens forsidehistorie i Jyllands-Posten, hvor der står, at LO sikrer sig indflydelse i flere større kommuner ved at lave skriftlige aftaler med S, SF og Enhedslisten om fagforeningsvenlige mål.

Til gengæld anbefaler LO, at forbundets medlemmer stemmer på et af de røde partier til kommunalvalget, og partierne får også direkte økonomisk støtte i valgkampen for det, lyder det.

Det er en praksis, som Danmarks store oppositionsparti tager skarpt afstand fra.

- Enhver borger, forening eller virksomhed må for min skyld gerne støtte de politiske partier, som man er enige med, siger Venstres næstformand, Kristian Jensen, til Ritzau.

- Men tager jeg afstand fra den måde, som LO i de aftaler dikterer venstrefløjens politik på. Og jeg kan love dig for, at hvis der er nogle Venstre-folk, som har en tilsvarende aftale, så vil jeg lige så skarpt afstand fra den.

- Venstres politik kan ikke købes. Vi fører vores politik, og dem, som vil støtte os, er velkommen til at gøre det. Men man kan ikke beslutte, hvad Venstre skal mene, tilføjer han.

Ifølge Jyllands-Posten handler de skriftlige aftaler om, at de pågældende partier vil arbejde for sociale klausuler og imod social dumping. Der skulle være den slags aftaler i Odense, Skanderborg, Randers og Aarhus.

Kristian Jensen er meget kritisk over for modellen.

- Om det er en mundtlig eller en skriftlig aftale er sådan set lige meget, siger han.

- Det er princippet i, at en bidragyder kommer og siger: "Vi vil gerne give jer nogle penge, men kun hvis I lover at føre den politik, som vi siger, at I skal føre". Det er stærkt problematisk.

- Det, som LO nu er taget i, er en meget udansk måde at købe sig til politisk indflydelse på, tilføjer Venstre-politikeren.

LO-aftalerne blev første gang udbredt ved kommunalvalget i 2009, og dengang kaldte LO-formand Harald Børsting det for "tåbeligt" at kæde politisk indflydelse sammen med økonomisk støtte.