Venstre siger også nej til salg af Fjernvarme Fyn

Flertallet for at sælge Fjernvarme Fyn kan ikke blive mindre. Nu siger Venstre også nej til et salg. Partiet foreslår i stedet at trække penge ud af overskuddet.

Opdatering
Clock25. aug 2020, kl. 19:15
Artiklen er opdateret med kommentarer fra Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel.

Enhedslisten, Konservative og Dansk Folkeparti har allerede sagt klart nej, og nu melder det store borgerlige parti i Odense Byråd sig på banen med et lignende budskab.

- Vi siger nu klart nej til at sælge Fjernvarme Fyn. Der er alt for mange usikkerheder forbundet med det, og prisen er for lav, siger Christoffer Lilleholt, politisk ordfører for Venstre i Odense til TV 2 Fyn.

Et flertal i Odense Byråd har ellers besluttet at "undersøge mulighederne for et eventuelt salg af Fjernvarme Fyn" til Energi Fyn til en pris på 900 millioner kroner.

Vil trække overskud ud

I stedet foreslår Venstre at trække en del af Fjernvarme Fyns overskud ud til at sikre fremtidens velfærd i Odense Kommune.

Det er den del af overskuddet, som vedrører de kommercielle aktiviteter, som Venstre nu har fået øje på.

Venstre vil dog ikke trække pengene ud fra sidste år eller de foregående år, men i fremtiden ser Christoffer Lilleholt nogle muligheder.

- Jeg forestiller mig ikke, at det er hele overskuddet, men en del af det kan vi godt trække ud, uden at det går ud over den grønne omstilling, siger Christoffer Lilleholt.

Det er kun et år siden, I anbefalede, at man undersøgte muligheden for et salg. Hvad har ændret sig?

- Vi har undersøgt muligheden, og vi har fået klarlagt, hvad der kan lade sig gøre. Når man finder en pris og en køber, skal man overveje, om prisen er høj nok, og der afgiver vi alt for meget magt over varmeprisen og den grønne omstilling i forhold til, hvad vi får, siger Christoffer Lilleholt.

Fakta om Fjernvarme Fyn

Fjernvarme Fyn havde sidste år et overskud på 156 millioner kroner. De 94 millioner kroner af overskuddet stammer fra selskabets kommercielle aktiviteter - først og fremmest fra produktionen af strøm.

De 94 millioner kroner er ikke omfattet af varmeforsyningslovens hvile-i-sig-selv-princippet og kan derfor trækkes ud af selskabet til investering i for eksempel kommunal velfærd.

Glæder konservativ rådmand

Konservative har længe været fortalere for at droppe salget af Fjernvarme Fyn, og derfor glæder det den konservative rådmand, Søren Windell, at Venstre nu er enige.

- Det er da en fantastisk glædelig nyhed. Nu har vi fået Venstre til at adoptere de holdninger og de argumenter, vi selv har haft, siger Ældre- og Handicaprådmand i Odense, Søren Windell til TV 2 Fyn.

Også forslaget om at udnytte overskuddet i Fjernvarme Fyn er Konservative med på.

- Jamen det har vi jo selv foreslået. Det er rart, at Venstre igen adopterer vores holdninger. Det er jo det største kompliment, man kan få i politik. Fjernvarme Fyn har et overskud på produktionen af el. Det genererer nogle penge, og vi kan godt se på, om vi kunne bruge dem på en smartere måde, siger Søren Windell.

Chokeret borgmester

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel er chokeret over, at Venstre ikke vil bakke op om et muligt salg.

- Jeg må ærligt talt sige, at jeg er målløs. Det er Venstres nye politiske leder, der for under et år siden tydeligt sagde, at Venstre ville sælge Fjernvarme Fyn for at få penge i kassen. Et år efter løber han dybest set fra eget forslag, siger Peter Rahbæk Juel (S).

Er du alligevel parat til at genneføre et salg med det snævrest mulige flertal?

- Jeg har ikke gjort min og Socialdemokratiets stilling op endnu, for vi vil gerne lytte til borgerne. Der har været en diskussion i medier og på sociale medier, og nu skal vi i gang med borgermøderne, siger borgmesteren.

I forhold til forslaget om at trække overskud ud fra selskabet, er borgmesteren ikke afvisende. Han vil nu indkalde byrådets øvrige partier til møde onsdag.

- Jeg er villig til at kigge på Venstres forslag. Jeg har det også sådan, at jeg gerne vil kigge de politiske ledere i øjnene for at høre, om de vil det her. Er der vilje til det, synes jeg også, vi skal undersøge det, siger Peter Rahbæk Juel.

Fakta om Energi Fyn