Vent med robotstøvsuger

Fremover skal mange ældre i Odense selv investere i en robotstøvsuger for at få støvsuget. Robotterne er gode, men kommunerne er for tidligt ude, siger Ældre Sagen.

Kathrine Sørensen er formand for Ældre Sagen i Odense. Hun har for et par år siden købt sig en robotstøvsuger.

- Det der med at støvsuge, når man kommer op i min alder, det kan vi godt, men vi kan også godt mærke, at vi har gjort det. Så den letter rigtig meget, siger hun.

Odense Kommune sørger for at støvsuge hos omkring 6.000 ældre, og Ældre-og handicapudvalget mener, at en tredjedel af dem kan klare sig med en robotstøvsuger.

Men den udvælgelsesproces vil Ældre Sagen i Odense følge nøje.

- Vi vil meget nøje følge, hvordan det her kommer til at gå, for de ældre som er svage på den ene eller anden måde og ikke kan bruge en robotstøvsuger, de skal have den hjælp, de individuelt har brug for, siger Kathrine Sørensen.

Ældre Sagen på landsplan hilser robotterne velkommen, men mener ikke at de ældre selv skal betale. De kalder det skjult brugerbetaling og opfordrer kommunerne til at vente på en klagesag i Ankestyrelsen.

- Det er et spørgsmål om, hvad man definerer som almindelig forbrugsgode. Det er ikke endnu et almindelig udbredt forbrugsgode, som er i alle hjem. Og derfor siger vi, at indtil det er situationen, så er det et hjælpemiddel. Så mener vi også, det er en kommunal opgave at gå ind der, siger Olav Feldbo, der er chefkonsulent i Ældre Sagen.

- Hvis ikke vi prøver at tænke nyt, så er der kun vejen til den traditionelle nedskæring, og det vil vi ikke. Vi vil gerne prøve at tænke anderledes, og det her er en af metoderne. Og vi respekterer selvfølgelig hvis der kommer en lovændring, der siger at det ikke kan lade sig gøre, men nu kører vi efter de muligheder, der er nu, siger Jane Jegind (V), Ældrerådmand i Odense.

Glæde uanset brugerbetaling

Brugerbetaling eller ej, så er Kathrine Sørensen sikker på at mange vil blive glade for robotten.

- Den udskyder jo det tidspunkt, hvor du må give op og så have hjemmehjælp ind i dit hjem. Jeg mener, at så længe man kan være herre i sit eget hjem, uden at skulle have hjælp udefra, er det bare godt, siger hun.