Voksede op i "Danmarks fattigste familie": Daniel har købt sine første aktier

Daniel Bay Jensen er vokset op i fattigdom og måtte samle dåser for at komme i biografen. Nu er han selv blevet far og vil give sine børn en anden barndom.

- Når man i lang tid har knoklet for penge, bliver det på et tidspunkt tid til at få pengene til at arbejde for en selv.

Sådan lyder det fra 33-årige Daniel Bay Jensen, studerende på UCL og projektleder. Han har de seneste to uger været med i TV2 Fyns tema "Pengeudfordringen", hvor han har fået gode råd om investering fra sin mentor, investor Morten Bang, der selv har arbejdet sig op fra et job i bistroen i Føtex til at være ejendomsinvestor.

Nu er de to uger ved at være gået, og Daniel har lært meget på den korte tid.

quote Jeg samlede dåser ind i skoven, hvis jeg ville i biografen, for det var der ikke penge til

Daniel Bay Jensen.

 - Primært har jeg lært, hvor simpelt det er at vælge platform og aktier. Det er en langsigtet strategi, så frugterne kan jeg  først plukke om et par år, men selve metoden har jeg lært. Første skridt er taget, og jeg har lavet mine første to investeringer i indeksfonde [en fond, som forsøger at følge udviklingen af et givent indeks, ved at investere i de aktiver som indekset følger, red.], så nu er jeg i gang. Det har været sjovt, fortæller Daniel Bay Jensen.

Den Fynske Redaktion

Fattig barndom

Men vejen hen til at kunne kalde sig investor, har været lang. For når Daniel siger, at han har "knoklet for penge" så er det ikke bare en talemåde, men særdeles konkret. Han er vokset op i et hjem med meget begrænsede midler. Faktisk var familien med de seks børn så økonomisk udfordrede, at de kom i Familiejournalen og blev udråbt som "Danmarks fattigste familie".

Det skyldtes, at der var så mange børn på meget få kvadratmeter. 

 - Vi gik i billigt tøj og slidte sko. Der var ikke noget med modetøj. Jeg samlede dåser ind i skoven, hvis jeg ville i biografen, for det var der ikke penge til, siger Daniel Bay Jensen.

Lommepenge var der ikke mulighed for. Alligevel havde Daniel havde mange pligter derhjemme, for i et hjem med seks børn var der rigeligt at lave.

Pengeudfordringen

- Jeg synes, at det var vildt underligt, at nogen fik lommepenge bare for at støvsuge, siger Daniel, som dog med hiv og sving fik sparet op til sit første tv.

- Det tog mig et år at spare op til mit første billedrørsfjernsyn, som kostede 990 kroner, fortæller han. Heller ikke eksotiske ferier var på programmet i familien:

-  I skolen pralede nogen af at have været i Caribien. Jeg anede ikke, hvad Caribien var, siger Daniel Bay Jensen.

Bedre barndom til mine børn

Nu er årene gået, og Daniel er et helt andet sted. Han har sin egen familie og et aktivt arbejds- og studieliv. Men rigtigt styr på økonomien kom der først, da han som 26-årig solgte alle sine ting og  tog til Island med en guitar og tre kufferter.

Hans liv var kogt ned til, hvad der kunne være i de tre kufferter, og Daniel startede på en frisk og fik job som marketingchef i et lille rejsebureau.

Så kom der luft i økonomien for første gang. En dejlig kvinde dukkede op, og hun er i dag mor til deres børn.

Selvom Daniel er  godt på vej til at give sine børn en bedre barndom, rent økonomisk, har han ikke glemt sin opvækst i fattigdom.

quote - Mine børn behøver ikke opleve det samme som mig  - en fattig barndom.

Daniel Bay Jensen

- Jeg har stadig ikke vænnet mig til følelsen at have lidt penge på kistebunden, siger han.

Økonomisk uafhængighed

Daniel Bay Jensen meldte sig til TV 2 Fyns Pengeudfordring for at få Morten Bang som mentor.

Nu hvor han er godt i gang med livet som familiefar, vil han gerne sikre sig en stabil økonomi, og det kan ske hurtigere ved at begynde at investere.

- Jeg vil gerne være mere økonomisk uafhængig, så jeg ikke er afhængig af en fed løncheck, siger Daniel Bay Jensen, som  i mange år har lavet meget frivilligt arbejde som gymnastiktræner  og derfor er lidt bagud på pensionsposten.  Investering i  aktier kan hjælpe ham til  til at indhente noget af det fortabte, for som han siger:

- Mine børn behøver ikke opleve det samme som mig  - en fattig barndom.

Oversigt

    Oversigt