Vollsmose har landets højeste incidenstal: Sådan skal corona bekæmpes i Vollsmose

Odense Kommune har tirsdag indkaldt til pressemøde om smittesituationen i Vollsmose. Bydelen er lige nu det sted i landet med ubestridt størst smitte med et incidenstal på 820.

Det er fjerde dag i træk, at smitten med corona i Vollsmose stiger. Tirsdag ligger incidenstallet på 820 mod 776,6 mandag, og det gør bydelen til det sted i Danmark med størst smitte i skrivende stund.

Den voldsomme smittesituation i Vollsmose fik tirsdag Odense Kommune til at indkalde til pressemøde, hvor borgmester i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel (S), stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen og sikkerheds- og beredskabskoordinator Rami Ezzeddine var tilstede.

Formålet var at diskutere den seneste udvikling, kommunens indsatser samt det videre forløb.

Nye tiltag i bydelen

På pressemødet blev der budt velkommen af Peter Rahbæk Juel.

- Det er en meget alvorlig situation, vi står i, i Vollsmose.  Vi har gennem den seneste tid lukket ned for flere tiltag i området, blandt andet har skolerne ikke været åbne i den her uge, siger borgmesteren.

Incidenstal

Den seneste uge har der været udfordringer med er at få godt gang i testene, men der er nu kommet hul på bylden, forklarer Peter Rahbæk Juel.

- Vi vil gerne lave massetest to-go. I stedet for, at beboerne skal møde ind til test, så kan de blive testet ved opgangen, på gade eller i lejligheden, siger Peter Rahbæk Juel.

Massetest og isolation

Beboerne skal testes i langt højere grad, og det skal være lettere for dem at tilgå testene. Men derudover ser kommunen også problemer med isolation.

- Vi har også udfordringer med isolation. Vi er derfor i dialog med boligforeningerne om at kunne bruge tomme lejligheder i området til isolation, så det virker mere overskueligt for beboerne, siger Peter Rahbæk Juel.

Stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen fortæller, at den store befolkningstæthed har en afgørende betydning for smittespredningen.

- Der er en række udfordringer med, at vi skal kunne kommunikere på mange forskellige sprog og på forskellige platforme, siger han og tilføjer at smittetallene i området er blevet overvåget nøje siden 11. marts sidste år og at smitten har svinget kraftigt det sidste halve år. 

Det er særligt fra uge 7, at smitten er steget så voldsomt. Derfor bliver det nødvendigt at alle beboere i Vollsmose fra 12 år og op bliver testet to gange om ugen, indtil der er styr på situationen. Det forklarer Stefan Birkebjerg Andersen.

Peter Rahbæk Juel afviser for nu et forsamlingsforbud på to og tvangstest.
Peter Rahbæk Juel afviser for nu et forsamlingsforbud på to og tvangstest.
Foto: TV 2 FYN

Forsamlingsforbud på to?

Peter Rahbæk Juhl vil på pressemødet ikke forholde sig til formand for Venstre, Jacob Ellemann-Jensens, forslag om at sætte forsamlingsloftet ned til to personer i Vollsmose. 

- Vi følger de nationale retningslinjer, siger han. 

Tidligere tirsdag var statsminister Mette Frederiksen ude og sige, at alle i Vollsmose skal testes - også dem, der ikke vil. Også dét afviser Peter Rahbæk Juel for nu.

- I første omgang vil vi gerne skrue op for massetest "to-go". Men der er ingen tvivl om, at kan vi ikke få testmængden op, så kan det i yderste konsekvens komme på tale. Men det ligger på lovgivers bord. Skal man bruge andre redskaber end større testkapacitet, så skal det afgøres på Christiansborg.

Kritik fra foreninger

Der har været kritik fra flere foreninger som Bydelssøstrene i Vollsmose af den måde, der har været skiltet og informeret om smitten. Heriblandt at testcentrene er forkert placeret.

- I det øjeblik, vi hører det, så agerer vi på det. Det lykkedes os at etablere et kviktestcenter i uge 8, og da smitten steg var der åbent for test lørdag og søndag. Vi har presset alt igennem, hvad vi kan. Vi er klar over, at smitten skal standses indefra, og derfor har vi brug for de her foreninger, siger Rami Ezzeddine og tilføjer:

- I dag kommer der skilte op fra indfaldsvejene.

Peter Rahbæk Juel fortæller, at de nu går i gang med at undersøge, hvad der skal til for at få massetestene op at stå.

- Vi skal have sikret, at vi har mandskab, og at rammerne er på plads. Men den kortere vatpindtest vil gøre det lettere, siger han.