Vrede sygeplejersker strejker igen: - Folk dør af det nu

Mandag morgen nedlagde sygeplejerskerne på OUH endnu engang arbejdet i en time. Strejken er overenskomststridig og kan koste fagforeningen en bod, men de utilfredse sygeplejersker truer med kollektive opsigelser.

- Når man ikke har plads på intensiv, så dør folk af det.

Så kontant er meldingen fra sygeplejerske Mette Vestergaard Jørgensen, der mandag morgen var mødt op foran hovedindgangen på Odense Universitetshospital sammen med en stor gruppe utilfredse sygeplejersker for at strejke mellem klokken 07.45 og klokken 08.45.

Efteråret igennem har sygeplejersker og andet sundhedsfagligt personale punktstrejket, og mandag morgen var der endnu en gang kaldt til arbejdsnedlæggelser.

quote - Vi bliver ved, indtil vi ser et resultat

Mette Vestergaard Jørgensen, sygeplejerske på OUH

Udover at være sygeplejerske er Mette Vestergaard Jørgensen desuden talsmand for den personalegruppe, der deltager i punktstrejken i Odense, og hun forklarer grunden for strejken således:

- Fordi vi åbenbart skal blive ved med at fortælle Christiansborg, at det her, det nytter ikke noget. Det kommer til at gå ud over danskerne. Det er simpelthen utilgiveligt, at man ikke griber ind og gør et eller andet og sørger for, at vi er mennesker nok til at kunne varetage de senge, der lige nu står ubemandet, siger Mette Vestergaard Jørgensen

Det er Den Nationale Gruppe for Arbejdsnedlæggelser, der har kaldt til de landsdækkende arbejdsnedlæggelser. Efterårets strejker er tidligere kendt ulovlige og koster deltagerne en bod, men det afholder ikke sygeplejerskerne fra at nedlægge arbejdet.

- Så må vi det, siger Mette Vestergaard Jørgensen.

- Det er os uden om fagforeningen, der har sagt, at vi er nødt til at gøre et eller andet. Når vi ikke fik noget ud af den ordinære strejke, så er vi nødt til at fortsætte med noget andet, lyder det fra Mette Vestergaard Jørgensen.

Utilfredsheden skyldes især sygeplejerskernes løn- og arbejdsvilkår, som også var grundlag for sommerens ti uger lange strejke.

Truer med opsigelser

I august greb regeringen ind i, og sygeplejerskerne fik derfor ikke de efterspurgte bedre vilkår. 

Til gengæld blev de lovet en lønkommission, der skal undersøge, om sygeplejerskerne er dårligere lønnet i forhold til andre faggrupper, sådan som de selv mener.

Udover morgenens strejke har den Nationale Gruppe for Arbejdsnedlæggelser også opfordret sygeplejerskerne til at sige deres stillinger op før 1. december. 

Luca Pristed, der er sygeplejerske på Rigshospitalet og talsperson for gruppen, har indtryk af, at mange vil følge den opfordring.

- Det bygger på den støtte, vi har set, og de reaktioner, vi har fået. Fra sommer og frem til nu er opsigelserne væltet ind, siger Luca Pristed til Ritzau. 

Han har selv tænkt sig at sige sin stilling op inden udgangen af november.

Om sygeplejerskerne og sundhedspersonalet på OUH har tænkt sig at indgive en kollektiv opsigelse er uvist, men ifølge Mette Vestergaard Jørgensen er det ikke den sidste arbejdsnedlæggelse, der har fundet sted.

- Vi bliver ved, indtil vi ser et resultat, siger Mette Vestergaard Jørgensen. 

Luca Pristed skønner, at der er nogle hundrede fra hvert hospital, der har deltaget i arbejdsnedlæggelsen, og at der derfor kan have været over 1.000 strejkende sygeplejersker nationalt.  

Oversigt

    Oversigt