William går i skole i sin ferie - timerne er langt fra almindelige

Fynske børn går gladeligt i skole i ferien - i hvert fald hvis det foregår i Odense ZOO. Stort set alle pladser på årets ZOOmmerskole er besat af dyreglade børn som William på ti år.

- Det er en rigtig fed oplevelse. Hvis man er en lige så stor dyrenørd, som jeg er, så kan man måske lære nye ting og røre ved nogen dyr, sige William Martzak på ti år. 

Han glæder sig til dagen som elev på sommerskole i Odense ZOO. Den byder nemlig på hans favoritdyregruppe: slanger.

Temperaturen sidder da også lige i skabet til reptiler: Tæt på 30 grader, men det generer bestemt ikke dagens hold af fynske børn, som har valgt at bruge en uge af deres sommerferie på at gå i skole i ZOO, den såkaldte ZOOmmerskole.

De er nemlig tossede med dyr. Og for den unge fynbo er der især tiltrækning ved dem med skæl på.

- Jeg kan rigtigt godt lide krybdyr, siger William Martzak.

Slange-hviskeren

Af alle krybdyr vil William foretrække en slange derhjemme. Han får lov at røre ved en kongepython, som føles glat og dejlig. 

Han har det ikke fra fremmede, hans far har engang selv haft en slange. William mener dog ikke, at hans mor vil sætte pris på det.

- Så flytter hun i kælderen. Hun er sygt bange for slanger, siger han. 

quote Slanger gør kun noget ved os, når de føler sig truede. Den her er tryg.

William Martzak, 10 år, Næsby

Løvernes hule

I løbet af formiddagen har børnene lært om kattedyr, og nu kommer det mest spændende: En tur ind i løvernes anlæg - med løverne lukket forsvarligt væk. 

En del af at være i Zoommerskole er nemlig, at man får lov til at prøve noget, som publikum ellers aldrig kommer i nærheden af. Som for eksempel at vandre rundt blandt løvelorte og gedekranier inde på løvernes eget territorium. 

Bagefter ser børnene til fra den rette side af hegnet, da løverne får serveret ugens måltid: En pony, der måtte aflives og blev doneret til ZOO af sine ejere.

- Det er sejt at se, at løverne bare går til det og river det i stykker. Det er helt vildt, at man har gået lige derinde, siger William, som følger fodringen tæt i tryghed bag hegnet.

William Martzak i løvens hule - der hvor løverne plejer at være. En af fordelene ved at være i ZOOmmerskole er nemlig at komme bag kulissen. Foto: Signe Ryge
William Martzak i løvens hule - der hvor løverne plejer at være. En af fordelene ved at være i ZOOmmerskole er nemlig at komme bag kulissen. Foto: Signe Ryge

Selvom William var begejstret for kongepythonen, er han også fascineret af løverne.

- Løver har et godt samarbejde. De er det eneste kattedyr, som lever i flok. Det bruger de til at nedlægge større dyr. Der er eksempler på, at en løveflok har nedlagt en elefant, siger William, som tydeligvis har hørt godt efter. 

quote De er vildt dygtige, og mange af dem ved rigtigt meget i forvejen

Caroline Pedersen, guide, Odense ZOOmmerskole

Alt i alt er William vældig tilfreds med sin dag i ZOOmmerskolen. Den får 9,5 på en skala fra 0 til 10. Hvis 10 point skal nåes, vil han gerne fodre flere dyr. Den udfordring tager guide Caroline Pedersen gerne op:

- Vi skal fodre både søkøer og flamingoer, så jeg regner med, at han rammer en 10'er inden ugen er gået, siger hun. 

ZOOmmerskole i Odense ZOO

Zoo-skole hitter igen i år - børn fodrer løver