I det fynske folks tjeneste

Zoo-direktør: Nej tak til Odense Zoos model

Odense Zoos arbejdsfordeling kommer ikke til at sprede sig til Givskud, hvis du spørger direktøren for den jyske zoo.

Givskud Zoo kommer ikke til at følge trop, når det kommer til arbejdsfordeling. Det siger direktøren til 3F. Foto: Henning Bagger / Scanpix

- Den slags opdeling vil ikke ske i Givskud Zoo. Det vil ikke give mening.

Sådan lyder det klart fra Richard Østerballe, der er direktør i Givskud Zoo, til Fagbladet 3F.

Den udmelding kommer efter, at 3F for en uge siden rejste sag mod Odense Zoo, efter at ledelsen havde bebudet nye arbejdsopgaver til fire dyrepassere.

Efter min opfattelse er dyrepasserjobbet en helhedsstilling. Det vil sige med dyrepassere i gammeldags forstand, der kan lidt af det hele, og som har det som daglig rutine.

Richard Østerballe, direktør i Givskud Zoo

To af dyrepasserne skal fra nytår udelukkende lave foder og går ned i tid fra 37 til 30 timer, mens to andre udliciteres til et privat firma og udelukkende skal gøre rent hos dyrene. Derudover nedlægges tre af fem elevstillinger ifølge Fagbladet 3F.

Og netop dét gør, at dyrepasserne i den Odenseanske zoo er bange for, at helheden i deres job forsvinder med den nye plan, der sættes i gang per 1. januar næste år. 

Det spreder sig ikke til Givskud

Efter nyheden om omfordelingen af arbejdsopgaverne i Odense Zoo kom frem, tog Givskud Zoos direktør en snak med sine ti dyrepassere og to elever, skriver Fagbladet 3F. 

Læs også Dyrepassere i oprør: Odense Zoo-direktør svarer på kritik

- Efter min opfattelse er dyrepasserjobbet en helhedsstilling. Det vil sige med dyrepassere i gammeldags forstand, der kan lidt af det hele, og som har det som daglig rutine. Især i en så lille organisation, som vi har i Givskud, siger Richard Østerballe.

Odense Zoos direktør, Jens Odgaard Olsson, mener dog, at dyrepasserne med den nye struktur vil få mere tid til dyrene. 

- Vi mener, det her gør en bedre hverdag og giver mere tid til dyrene samlet set. Dyrepasserne i den nye organisation får mulighed for at bruge endnu mere mere tid til at være sammen med dyrene, sagde Jens Odgaard Olsson til TV 2/Fyn sidste torsdag.

- Vi har været meget omhyggelige med, at det her ikke går ud over fagligheden, og at det absolut ikke kommer til at være negativt for dyrenes trivsel, forklarede han. 

3F har rejst sag mod Odense Zoo om brud på reglerne for information og høring af medarbejdere, når der er planer om væsentlige ændringer i deres ansættelsesforhold.

Derudover mener 3F også, at det er brud på overenskomsten for specialarbejdere, fordi dyrepasserstillingerne bliver omdannet til køkkenassistentstillinger. 

Læs også Dyrepassere i oprør: 3F rejser sag mod Odense Zoo

De fire berørte dyrepassere har ifølge 3F været i Odense Zoo i årevis, og to af dem er blevet fremhævet af ledelsen for deres høje kompetencer.

Zoo skal spare millionbeløb

Omlægningen sker, fordi Odense Zoo skal spare 1,1 millioner kroner på tilskuddet til den zoologiske have.

For tillidsrepræsentanten i Odense Zoo, Søren Linde, hænger omlægningen slet ikke sammen.

- Den store frygt er rengøringen: Når der kommer nogen, som intet ved om dyr og skal til at gå rundt derinde med en højtryksrenser og spule til højre og venstre - uden at have den nødvendige viden om, hvad man skal være opmærksom på og passe på. Pingvinen deroppe står med æg, og det er vigtigt, at man ikke får sprøjtet vand på dens æg, siger Søren Linde til TV 2/Fyn. 

00:20

Video: Ken Petersen

Luk video

Ikke bare dårlige idéer

Givskud direktøren siger til Fagbladet 3F, at han godt kan se ideen med at dele arbejdet op i meget større zoologiske haver.

I hvert fald når det kommer til et mere specialiseret foderkøkken.

- Men udmugning og rengøring placeret på én afgrænset personalegruppe ses til gengæld ikke tit. Og oftest kun i de lande, hvor der er en meget hierarkisk opbygning med frivillige, assistenter, dyrepassere og overdyrepassere, siger Richard Østerballe med henvisning til lande som England, Tyskland og USA.

- Dét synes jeg ikke giver meget mening, og slet ikke i Givskud Zoo, hvor vi gør alt, hvad vi kan, for at gøre organisationen så flad som muligt. Hvis man laver en opdeling af folk i forskellige funktioner, så får du nogle organisatoriske grænser. Og en grænse i en organisation vil altid skabe problemer, vurderer han. 

02:52

Ledelsen i Odense Zoo har meddelt flere af turistattraktionens dyrepassere at de ikke længere skal passe havens dyr men tage sig af andre arbejdsopgaver. Det har skabt frustration og vrede blandt dyrepasserne.

Luk video