I det fynske folks tjeneste

Brandstifter: Fældet da han onanerede på terrasse

Det var ikke en af brandene, men en blufærdighedskrænkelse der fik en 41-årig mand anholdt for de odenseanske brandstiftelser.

00:46

Henrik Justesen påpeger, at der har været meget stille efter den 41-årige blev anholdt for brandstiftelserne.

Da en række påsatte brande fortsat hærgede Odense, sneg en mand sig ind på terrassen hos en familie på Fruens Bøge Alle i Odense. Her blev han set af en kvindelig beboer, mens han onanerede på terrassen. Samme dag havde der været to brande, og det gjorde politiet særlig interesseret i at finde netop den blufærdighedskrænker. Han kunne have forbindelse til brandstiftelserne.

Og den mistanke skulle vise sig at holde stik, fortæller vicepolitiinspektør Henrik Justesen.

- Da vi var klar over, at det kunne hænge sammen med nogle af brandene, så gjorde vi en del ud af den her gerningsstedsundersøgelse, siger han. 

På terrassen i Fruens Bøge havde manden rørt en stol.

- Den stol tager vi med ind til undersøgelse, og der finder vi så nogle DNA-spor.

Fra stol til arrest
DNA-sporene gjorde, at politiet i februar kunne anholde den mand, der i morgen skal for retten for 14 brandstiftelser i 2015 og 2016. Sporene i sig selv var ikke afgørende i forhold til brandene, men nok til at politiet kunne tage fat i den nu tiltalte.

- Vi tager ud og besøger ham og kan se, at han passer meget godt med den video, vi lige havde sendt ud i medierne, lyder det fra Henrik Justesen.

Under første afhøring får politiet hul på sagen, da manden erkender et indbrud i Dalum Idrætsforening, og dernæst lykkes det gennem den videre efterforskning at knytte manden til i alt 14 brande.

Læs også Seriebrande: Retssag mod 41-årig begynder

Carlslund er fortsat uopklaret
Flere af de andre brandstiftelser er fortsat uopklarede. Det drejer sig blandt andet om Carlslund, hvor politiet ikke har beviser, der kan knytte en forbryder sammen med forbrydelsen. De tekniske undersøgelser viser blot, at branden er påsat, men ikke af hvem.

- Det er svært at efterforske brande, for man kommer mange gange ud til noget, der er helt sort og sodsværtet, så de spor, man går efter, er noget sværere at finde, forklarer Henrik Justesen.

Ude på brandstedet kigger politiet særligt efter spor af væsker. De kigger efter flasker, der kan have indeholdt brandbare væsker, eller måske noget som gerningsmanden har stået og drukket. De har også særlige brandhunde med ude, og der bliver skrabet et lag jord af for at se efter spor. På en del af brandstederne har det dog ikke været kronet med held. 

- Vi har ikke kunnet løfte bevisbyrden på Carlslund.

Ret roligt efter anholdelsen
Vicepolitiinspektøren mener ikke, at det giver grund til at frygte, at der skulle være en anden brandstifter på fri fod, når nu der kun er rejst tiltale med den formodede brandstifter for 14 brande:

- Jeg synes, der efterfølgende har været ret roligt ude i området.

Den 41-årige tilhører en samfundsgruppe, som politiet har svært ved at komme på sporet af.

- Vi så det også i sagen om manden i den røde bil. Det er typer, der ikke har den store sociale kontakt, fortæller Henrik Justesen.

Manglede afgørende tip
Det betød, at selvom politiet var meget ude i pressen og fik mange henvendelser, var der ikke nogen afgørende tip i sagen.

- De kører meget i deres egne cirkler. De deltager ikke på de sociale medier og har ikke den store omgangskreds, men holder sig for sig selv. Det gør, at meget få sidder inde med en viden om, hvem de er, siger Henrik Justesen.