I det fynske folks tjeneste

Endnu et fynsk vandværk lukket af sprøjtegift

Fredag viste analyser af drikkevand fra Staurbyskov Vandværk i det nordlige Middelfart et for højt indhold af sprøjtemidlet chloridazon. Derfor er vandværket nu lukket.

Trefor Vand har i de sidste to uger ekstraordinært taget vandprøver og modtaget analyser på indholdet af chloridazon og dets nedbrydningsprodukter.

Analyseresultaterne er blevet modtaget løbende, og indtil nu er al det vand, som selskabet har leveret til kunderne rent, skriver Trefor Vand i en pressemeddelelse.

Men fredag viste analyserne et chloridazon indhold over grænseværdien fra vand fra Staurbyskov Vandværk i det nordlige Middelfart.

Læs også Overset sprøjtegift kommer i søgelyset

Ikke nogen sundhedsrisiko

Styrelsen for patientsikkerhed og Miljøstyrelsen har i forbindelse med flere fund af chloridazon i drikkevand udtalt, at der ikke er nogen sundhedsrisiko forbundet med de koncentrationer, der er konstateret.

- Trefor Vand har dog alligevel valgt at tage vandværket ud af drift. Kunderne modtager i stedet vand fra Svenstrup Vandværk og vandværker i Jylland, skriver Trefor Vand.

Enkelte kunder i Middelfart kan opleve reduceret tryk i perioder så længe Staurbyskov Vandværk er taget ud af drift.

Flere vandværker ramt

VandCenter Syd lukkede onsdag i sidste igen Dalumværket i Odense, fordi man har fundet for højt indhold af sprøjtegiften desphenyl-chloridazon.

Læs også Sprøjtegift lukker vandværk

Målinger på værket viste et indhold af stoffet på 0,14 mikrogram per liter vand. Det højst tilladte er 0,1 mikrogram pr liter.

Stoffet desphenyl-chloridazon er et nedbrydningsprodukt af sprøjtemidlet chloridazon, der er forbudt i Danmark, men som tidligere blev brugt i produktionen af roer, rødbeder og løg.

Grundvand er mellem 20 og 200 år gammelt, når det pumpes op, og derfor er det fortidens synder, der nu giver problemer.