Mange vandværker gør ingenting for at hindre gift i drikkevandet

Kun hvert fjerde vandværk har testet drikkevandet for despenyl-chloridazon. Forbrugernes tillid er på spil, mener brancheorganisation.

I løbet af de seneste to måneder er en lang række fynske vandværker blevet lukket på grund af fund af pesticid-rester i drikkevandet.

På trods af en opfordring fra Miljøstyrelsen om hurtigst muligt at teste drikkevandet er det ifølge brancheorganisationen Danske Vandværker kun en fjerdedel af Danmarks 2.000 vandværker, der er begyndt at teste drikkevandet for giftstoffet despenyl-chloridazon. 

- Jeg er ked af, at det ikke er alle, der følger opfordringen fra Miljøstyrelsen. Forbrugernes tillid til vandet skal være i orden, siger direktør Allan Weirup til DR.

Du kan sagtens drikke vandet

Selv om der er fundet gift i drikkevandet på Fyn og flere andre steder i landet, er det ikke umiddelbart sundhedsskadeligt at drikke vandet fra hanerne.

Flere fynboer får dog på grund af lukningerne vand fra andre vandværker end for bare to måneder siden. Eksempelvis får borgerne i Verninge vand fra Brylle Vandværk.

Men da der også efterfølgende blev fundet pesticid-rester i drikkevandet fra Brylle Vandværk, valgte Assens Kommune at fortsætte med at levere drikkevandet fra Brylle Vandværk - både til borgerne i Brylle og Verninge.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vandværk: Helt pip at analysere vandet

En stikprøve, som DR har foretaget, viser, at kun 22 ud af 88 vandværker i hele landet har testet for despenyl-chloridazon.

- Det er helt pip at begynde at analysere for det, inden der er nogen, der ved, om vi tager skade af det. Men vi kan da sagtens tage nogle penge og smide dem ud af vinduet. Lad os nu tage den lidt med ro, siger Edgar Jensen, som er formand i Trend Vandværk i Vesthimmerlands Kommune.

Stoffet despenyl-chloridazon er et nedbrydningsprodukt, der i dag er forbudt i Danmark. Ukrudtsmidlet har tidligere været anvendt i produktionen af roer, rødbeder og løg. Det har været forbudt siden 1996.

quote Det er helt pip at begynde at analysere for det, inden der er nogen, der ved, om vi tager skade af det.

Edgar Jensen

Miljøstyrelsen har besluttet, at der fremover skal testes for giftstoffet. Kravet træder dog først i kraft i oktober, og så har vandværkerne to år til at udføre en test af drikkevandet. 

 

Oversigt

    Oversigt