I det fynske folks tjeneste

Tidligere vandchef: Vandværker skal ikke styres af amatører

Efter problemerne med desphenyl-chloridazon i vandet kommer en tidligere direktør i Vandcenter Syd nu med et markant forslag: Vandværkerne bør drives af professionelle.

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

I kølvandet på sagen om Ebberup Vandværk, som ikke ville teste sit vand for det gamle roesprøjtemiddel desphenyl-chloridazon, melder en tidligere vandchef sig nu i debatten.

Det er Anders Bækgaard, tidligere direktør i Vandcenter Syd, som leverer vand til størstedelen af Odense Kommune og dele af Nordfyns Kommune, der nu langer hårdt ud efter de mange små private fynske vandværker.

Der er alt for mange vandværker, som bliver ledet af folk, som ikke har forstand på det

Anders Bækgaard, tidligere direktør i Vandcenter Syd

Han mener, der er behov for en professionalisering af vandværkerne.

- Den her nye sag, hvor man har fundet et gammelt roesprøjtemiddel hos flere vandværker, og nogle åbenbart ikke ser et behov for at teste deres vand, understreger blot, at der er behov for professionelle folk til at håndtere vores vand. Det kan man ikke overlade til amatører, siger Anders Bækgaard. 

Læs også Vandværk afviser test: Mor til to kræver vished om drikkevand

Han anslår, at der alene her på Fyn er små 300 privat- eller foreningsejede vandværker.

- Jeg synes, at der er alt for mange vandværker, som bliver ledet af folk, som ikke har forstand på det. Vand er et helt grundlæggende råstof i vores liv. Jeg mener, at alle har ret til rent vand, og det kræver, at vandværkerne styres af professionelle.

- Jeg vil faktisk mene, at den eneste grund til, at det ikke er gået helt galt endnu, er, at vores grundvand stadig er så rent, som det er, siger Anders Bækgaard.

Større enheder

Den tidligere vandchef mener desuden, at det ikke kun er de folk, der sidder på de små vandværkers ledende poster, der skal skiftes ud med professionelle.

De små vandværker bliver også nødt til at slå sig sammen til større enheder.

- Vandværker skal have en størrelse, så de kan tillade sig at ansætte professionelle folk. Men også fysisk er det nødvendigt, at de har en vis størrelse. Som det er i dag, har mange mindre vandværker ikke mulighed for nødforsyning eller for at lukke en boring og fortsat levere vand fra de resterende. Det gør vores vandforsyning som sådan alt for sårbar, siger Ander Bækgaard.