I det fynske folks tjeneste

Brugsejer bøvler med bøller: Nu får fynske Tony måske hjælp fra statsministeren

I sin åbningstale fortalte statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at se på, om der skal flere betjente på gaderne. Det glæder fynsk brugsuddeler, der har døjet med stofmisbrugere.

00:21

Tony Thygesen håber, at Mette Frederiksens drømme bliver til virkelighed. Video: Henrik Bisgaard

Truende stofmisbrugere, berusede kunder bag rattet og langfingrede kunder. 

Flere gange har brugsuddeler i Dagli’Brugsen i Særslev, Tony Thygesen, oplevet, at Fyns Politi ikke har været i stand til at hjælpe ham. 

- Det er utroligt frustrerende, når man står i en presset situation, forklarede brugsuddeleren i september. 

Brugsuddeleren har blandt andet oplevet, at Fyns Politi spurgte om Tony Thygesen selv kunne håndtere to truende stofmisbrugere. 

Læs også Truende stofmisbruger generede kunder - politiet bad brugs om at klare det selv

- Vi havde nok ikke ringet, hvis vi kunne have klaret det selv, men de (Fyns Politi, red.) har simpelthen ikke ressourcerne til at sende nogen ud, forklarede brugsuddeleren. 

Hun (statsministeren, red.) er politiker, så jeg ved ikke, hvor meget man skal stole på det. Men det er positivt, at hun giver udtryk for, at man vil gøre noget ved problemet

Tony Thygesen, brugsuddeler, Særslev

Tirsdag satte statsminister Mette Frederiksen i Folketingets åbningstale fokus på Fyns Politi og dets ressourcer. Her åbnede hun blandt for flere politifolk til Fyn. 

- Det er fint, at man har fokus på det. Jeg håber, at man får noget nærpoliti. Det er yderst positivt, forklarer han. 

Brugsuddeleren bliver bakket op af sine kunder. 

- Vi mangler politi på Nordfyn, understreger Jane Pierson. 

- Det lyder umiddelbart som en god idé. Vi ser ikke så meget politi på gaden, mener Søren Thomsen.

00:31

Søren Thomsen, Jane Pierson og Kim Jensen håber, at statsministerens ambitioner kan blive til virkelighed.  Video: Henrik Bisgaard

Luk video

Mette Frederiksen vil finde en bedre balance

Statsministerens forslag kommer i kølvandet på TV 2/Fyns dækning af et presset Fyns Politi. I september kunne TV 2/Fyn afsløre, at "personalesituationen i stort set alle afdelinger er voldsomt trængt".

Fakta om ansatte ved Fyns Politi

Siden 2007 har Fyns Politi mistet 70 medarbejdere.

 

I samme periode har Østjyllands Politi og Sydøstjyllands Politi fået 85 medarbejdere. Sydsjælland og Lolland-Falster Politi har fået 89 medarbejdere, mens Københavns Politi har fået 164 flere medarbejdere.

 

Kun én politikreds - Københavns Vestegn - har mistet lige så mange medarbejdere (70) som Fyns Politi.

 

Nordjyllands Politi og Nordsjællands Politi har hver mistet én medarbejder, mens Midt- og Vestsjællands Politi har mistet syv. 

 

Kilde: Rigspolitiet

Se mere

Det fremgår af et referat fra et repræsentantsskabsmøde den 3. maj 2019, hvor en lang række afdelinger hos Fyns Politi har været repræsenteret.

Nu sætter statsministeresn fokus på det danske politi. 

- Vi skal kunne have tillid til politi og retsvæsen. Alt andet er skræmmende, forklarede statsministeren.

Hun fortalte i sin tale, at Rigspolitiet med 1.900 mand har flere end dobbelt så mange ansatte som Fyns Politi. 

Fyns Politi havde i august 620 polititjenestemænd ifølge Rigspolitiet

- Mange er ansat centralt i stedet for ude ved borgerne. Kan vi ikke finde en klogere og bedre balance, spurgte Mette Frederiksen i sin tale foran de 179 folketingsmedlemmer. 

Tony Thygesen er skeptisk i forhold til, hvordan man skal løse politiets udfordringer. 

- Jeg tror ikke, at det er så nemt at løse. Det er ikke bare at flytte folk ud, der skal også nogle til at ordne det administrative, mener brugsuddeleren. 

Han har selv et forslag til at finde ekstra politiressourcer. 

00:55

Hør statsminister Mette Frederiksen (S) fortælle om Fyns Politi. 

Luk video

- For os almindelige borgere virker det mærkeligt, at der står fire politifolk og vifter folk forbi ved grænsen, siger han og indrømmer: 

- Man skal nok kende baggrunden for at kunne vide noget om det. 

Læs også Presset politi på Fyn: Statsministeren ønsker mere politi tæt på borgerne

Stoler du på, at Mette Frederiksen vil gøre noget ved problemet?

- Hun er politiker, så jeg ved ikke, hvor meget man skal stole på det. Men det er positivt, at hun giver udtryk for, at man vil gøre noget ved problemet, forklarer Tony Thygesen. 

Politi: Vi gør vores bedste

Chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj er klar over, at Fyns Politi har mange opgaver for tiden. Hver dag prioriterer politiet de opgaver, der er. 

Læs også Fyns Politi har mistet 56 medarbejdere på fire år

- I Fyns Politi er der de ressourcer, som vi nu engang har, og vi har en opgaveportefølje. Det er vigtigt for ledelsen i Fyns Politi hele tiden at prioritere de opgaver, der skal løses, siger Lars Bræmhøj.

Mener du, der er ressourcer nok?

- Det er ikke mit lod at bestemme, hvor mange ressourcer vi har. De ressourcer, vi har, forsøger jeg at få det bedste politi ud af, forklarer han.

I grafikken herunder kan du få et overblik over, hvordan afdelinger ved Fyns Politi beskrev deres situation i maj 2019. 

Foreningsformanden

“Vi er bekendt med, at personalesituationen i stort set alle afdelinger er voldsomt trængt. På holdene balancerer man omkring en faktor 2, og i alle afdelinger hober sagerne sig op.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Færdselsafdelingen

“Der er rigtig mange, der har stillinger, der er placeret både i Forebyggelse og Færdslen og således tæller med begge steder. I alt fire personer har stillinger i Forebyggelse. Uklart om der er talmagi i dette over for de afdelinger, der definerer, hvor mange færdselsfolk og forebyggere vi skal være på Fyn.”

“Samtidig med at de bliver færre i afdelingen, har de fortsat samme sponsering til operativ patruljetjeneste.”

“Frustration over, at rockerne kører i klonede biler, og der ikke er ressourcer til at tage sig af det, idet de stjålne klonede biler efterfølgende bliver solgt til import, hvorved staten udbetaler registreringsafgift retur til de kriminelle.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Operativt center

“Der er 12 mand tilbage i afdelingen og derfor ikke meget tid til at lave fremadrettet arbejde, da de skal være klar til at arbejde med konflikter i bandemiljøet.”

“...stor frustration over, at man nu skal køre patrulje i Vollsmose hen over sommerferien, pga. dårlig planlægning, og at man bliver sat til opgaver, som kræver beredskabskompetencer”

“Man skal værne om den faglighed, som kollegaerne har opnået, og ikke sætte dem til alle mulige andre opgaver, som de ikke har kompetencer til at bestride.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indbrudsgruppen

“Lige nu er 5 ud af de 16 i afdelingen væk.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Forebyggelse

“Tidligere kunne de assistere Vollsmose, når det kneb med at få enderne til at hænge sammen, men nu hvor næsten alle i forebyggelse er niveau 2-skytter, kan de ikke længere, og det er ærgerligt, og en problemstilling, der skal kigges på”

“De bliver lige nu ramt af de 14 punkter i nærhed- og tryghed-udspillet, som presser afdelingen maximalt.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Efterretnings- og analyseenheden:

“De er fire under den planlagte normering i afdelingen.”

“Der er p.t. ikke ressourcer til at analysere på indbrud”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vollsmose

“Der er p.t. ti kollegaer til rådighed, der kan køre patruljetjeneste i Vollsmose, hvilket også lægger et stort pres på dem.”

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Centralvisitationen

“Der ligger sager fra gulv til loft i afdelingen”

“Frustrationerne i afdelingen opstår oftest, når man ikke føler, at man betjener borgerne godt nok, idet sagerne bliver gamle hos dem, og man ikke kan fortælle, hvornår der sker noget i de enkelte sager.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Økonomisk kriminalitet

“Afdelingen affolkes langsomt men sikkert.”

“Der er p.t. kun fem mand tilbage, der arbejder med økonomisk kriminalitet på fuld tid. Resten er udlånt, på barsel, i 18-mandsgruppe eller på nedsat tid. På papiret er der ti mand m/k.”

“Det er erfarne, der søger til SØIK, Rigspolitiet eller andre afdelinger ved Fyns Politi. Der kommer ingen erstatning for dem, der rejser.”

“Der er p.t. cirka 2.000 sager i afdelingen, enten på hylder eller hos kollegaerne. 1.410 i reolen, 348 ved medarbejdere, 349 ligger i driftscenteret. I alt 2.107 sager per 1. maj”

“I 2. halvår (af 2019, red.) er der krav om, at sigtelsesprocenten i efterforskningspakkerne er mindst 50. Dette bliver et stort problem, idet der ikke er mandskab i afdelingen til at løfte opgaven."

“De presses desuden af nogle fem år gamle skattesager, der skal arbejdes med for, at de ikke bliver forældet.”

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Udlændingeafdelingen

“Fyns Politi er meget presset på non-Schengen-kontrollerne. Der er bestemte målkrav, der skal opfyldes, og der skal sendes rapporter ind til rigspolitichefen om denne målopfyldelse. Det er helt skævt, at vi ikke lever op til lovgivningen på området, som er helt klar vedrørende disse non-Schengen-aftaler.”

Foto: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix