I det fynske folks tjeneste

Fyns Politi mangler folk: Fynsk folketingsmedlem kræver svar fra ministeren

Erling Bonnesen fra Venstre vil have tilført ressourcer og mandskab til Fyns Politi hurtigst muligt.

00:38

Erling Bonnesen kræver svar fra justitsministeren. Video: Morten Albek

I kølvandet på et internt referat fra et møde i Fyns Politi, der afslørede massive problemer med mangel på mandskab, kunne TV 2/Fyn onsdag fortælle, at Fyns Politi i løbet af de seneste 12 år har mistet 70 medarbejdere.

Læs også Fyns Politi har mistet 56 medarbejdere på fire år

Ingen andre politikredse har i samme periode mistet flere medarbejdere. Tværtimod. En række andre politikredse har fået væsentligt flere medarbejdere. 

Det får det fynske folketingsmedlem Erling Bonnesen (V) til at kræve svar fra justitsminister Nick Hækkerup (S) i sagen. 

- Det er helt grotesk, at Fyns Politi mister betjente, mens andre politikredse får tilført flere, når Fyns Politi samtidig ikke kan løse sine opgaver. Det er utilfredsstillende, siger Erling Bonnesen til TV 2/Fyn. 

- Det er meget vigtigt, at borgernes tryghed sikres. Vi oplever jævnligt historier, hvor politiet ikke kan udføre sine opgaver. Derfor har jeg nu rejst sagen for justitsministeren med krav om, at der bliver gjort noget ved sagen, forklarer venstremanden. 

Kilde: Rigspolitiets HR-nøgletal fra august 2019  Grafik: Louise Koustrup

Mandskab på kort sigt

En række partier har - siden TV 2/Fyn tirsdag kunne offentliggøre det interne referat fra politiet - meldt ud, at de er klar til at give politiet flere ressourcer ved kommende politiforlig og uddanne flere politifolk.

Erling Bonnesen vil dog gerne have gjort noget ved problemet her og nu. 

- Vi skal på kort sigt have fokus på at få tilført flere politiressourcer på Fyn, så Fyns Politi også kan løse sine opgaver, siger Erling Bonnesen.

TV 2/Fyn har forsøgt at få en kommentar fra justitsministeren eller Socialdemokratiets retordfører, Jeppe Bruus.  

05:23

Se tirsdagens tv-indslag om mangel på mandskab hos Fyns Politi.  Video: Katrine Greve / Allan Spangsberg

Luk video

Spørgsmål til justitsministeren

Erling Bonnesen til justitsministeren:

 

Med henvisning til nyhedsudsendelser på TV 2/Fyn den 17. og 18. september 2019, begge dage i klokken 19.30-udsendelserne og artikel i Fyens Stiftstidende den 18. september 2019 omhandlende Fyns Politi, herunder faldende bemanding og stigende sagsbunker, der fører til at man ikke kan nå opgaverne, har jeg følgende spørgsmål til justitsministeren:

 

Justitsministeren bedes:

 

1

Redegøre for, hvorfor antallet af betjente i Fyns Politi falder, mens antallet af betjente stiger andre steder i landet.

 

2

Redegøre for, hvornår der på kort sigt igen kommer flere betjente til Fyns Politi, og hvor mange, så man bedre kan nå at udføre opgaverne i Fyns Politi.

 

3

Redegøre for udviklingen i antallet af sager og sagsbehandlingstiderne på sagsområderne i Fyns Politi, samt om og hvor mange sager der ligger uløste hen, herunder for eksempel også på indbrudssager. 

 

4

Redegøre for, om der med fordel kan omprioriteres opgaver, således at for eksempel vagt- og kontrolopgaver eller andre opgaver overføres til andre, således at der frigøres ressourcer til primær politiarbejde.

 

5

Redegøre for, om der med fordel kan planlægges anderledes, således at de såkaldte politibusser nedprioriteres og ressourcerne herfra frigøres, til at betjentene og dermed mandskabstider disponeres således, at flere betjente møder ind på de lokale steder man har rundt på Fyn, så man ikke alene i Svendborg, men også på andre lokale politilokaliteter har politibetjente, der er knyttet relativt mere til samme sted, så man får større erfaring med lokalområdet, og dermed kan sætte bedre ind i opgaveløsningen lokalt, dog således at man naturligvis kan hidkaldes til andre og større akutte sager andre steder, når det er påkrævet.

 

6

Redegøre for de hidtil opnåede erfaringer med de såkaldte politibusser, herunder om ordningen blot fører til relativt mere kørsel mv, uden at der kan påvises, at det fører til at der løses flere politiopgaver og dermed spildtid. 

 

7

Hvor mange steder, og hvor i Fyns Politi har man lokaler placeret lokalt uden for Odense og Svendborg, og kan disse lokaler udnyttes bedre til, at man planlægger efter at have lidt flere faste politibetjente placeret lidt flere timer per uge de pågældende steder, og dermed opnå et bedre lokalkendskab for betjentene, en mere effektiv sagsbehandling og en lidt større synlighed i lokalområderne, når en andel af arbejdet kan udgå derfra, dog således at man fortsat overordnet er en samlet politistyrke.

 

8

Redegøre for udviklingen i responstiderne på de forskellige opgavetyper. 

Se mere

Faldet er sket med Venstre ved regeringsmagten

Justitsministeren har siddet på sin post siden sommerens folketingsvalg, hvor Socialdemokratiet overtog magten fra Venstre og de andre regeringspartier.

I de fire år, Venstre sad i regering, faldt antallet af fynske betjente med 56? Hvordan forklarer du det?

- Det hænger sammen med, at da vi havde regeringsmagten, fik vi sat gang i at skulle have uddannet flere betjente, så man kunne få opgraderet over hele landet. Det, der er galt nu, er, at vi ser et fortsat fald af betjente på Fyn, mens vi ser et stigende antal betjente andre steder i landet. Der er et eller andet ude af kurs, siger Erling Bonnesen. 

Radikale Venstre: Er det nødvendigt med grænsekontrol?

Radikale Venstre, der er støtteparti til den nuværende regering, peger på, at en løsning kunne være, at ressourcerne i politiet skal prioriteres anderledes. 

- Det er en stærk opfordring til os politikere om, at politiets ressourcer skal prioriteres anderledes end symbolpolitikken, der har været de seneste mange år, siger retsordfører Kristian Hegaard (RV) til TV 2/Fyn. 

Hvad vil du gøre anderledes?

- Vi må se på, om det er vigtigt at have halvanden million timers grænsekontrol til ingen verdens nytte, siger Kristian Hegaard. 

TV 2/Fyn har i flere uger forsøgt at få tillidsfolk i Fyns Politi til at uddybe deres oplevelse af virkeligheden, som den kommer til udtryk i referatet. Men ingen af de betjente, TV 2/Fyn har talt med, har haft lyst til at stå frem. 

Læs også Fynske betjente i råb om hjælp: - Alle afdelinger er voldsomt trængte