I det fynske folks tjeneste

Presset politi på Fyn: Statsministeren ønsker mere politi tæt på borgerne

I kølvandet på TV 2/Fyns afsløringer af massive udfordringer ved Fyns Politi vil statsminister Mette Frederiksen have mere politi ud til borgerne.

00:55

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil arbejde for, at politiet kommer tættere på borgerne.

- I dag er der mere end 1.900 personer ansat i Rigspolitiet. Det er mere end dobbelt så mange som i hele Fyns Politi.

Sådan lyder det tirsdag ved statsminister Mette Frederiksens (S) tale ved åbningen af Folketinget. 

Statsministerens udmeldning kommer, efter at TV 2/Fyn har dokumenteret, hvordan flere afdelinger hos Fyns Politi er pressede på grund af lavt mandskab og nye opgaver. 

- Vi skal kunne have tillid til politi og retsvæsen. Alt andet er skræmmende, understreger statsministeren. 

Læs også Presset politi på Fyn: Her er problemerne afdeling for afdeling

Derfor foreslår statsministeren, at man flytter rundt på politipersonalet. 

- Mange er ansat centralt i stedet for ude ved borgerne. Kan vi ikke finde en klogere og bedre balance, spørger Mette Frederiksen i sin tale. 

TV 2/Fyn kunne i september afsløre, at "personalesituationen i stort set alle afdelinger er voldsomt trængt".

Det fremgår af et referat fra et repræsentantsskabsmøde den 3. maj 2019, hvor en lang række afdelinger hos Fyns Politi har været repræsenteret.

Nye opgaver går udover borgerne

Ifølge Mette Frederiksen rammer det almindelige borgere, når politiet er underbemandet og samtidigt skal løse nye opgaver.  

- Mange nye opgaver er kommet til: bandekriminalitet, terror, bombesprængninger, grænsekontrol. Men er det hele forklaringen? Eller har pseudoarbejdet også her fået lov til at tage tid fra det rigtige arbejde, spørger statsministeren. 

Læs også Fynske betjente i råb om hjælp: - Alle afdelinger er voldsomt trængte

I forbindelse med TV 2/Fyns afsløringer forklarede Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, at blandt andet grænsekontrol er en udfordring for dansk politi. 

- Det er enormt trist. Det dokumenterer bare desværre over for mig nogle utrolig ansvarlige politifolk og tillidsfolk, der har holdt et møde, hvor de ridser situationen op. Det er lidt et råb om hjælp, lød det fra Claus Oxfeldt. 

Borgmestre håber på mere politi

Søren Steen Andersen (V) borgmester i Assens Kommune håber, at statsministeren vil få flere betjente til Fyn.

- Jeg bemærker, hvordan hun nævnte, at der var flere betjente i Rigspolitiet end ved Fyns Politi. Derfor skal der lyde en invitation herfra til at omkonvertere nogle af stillingerne fra Rigspolitiet til Fyn, forklarede Venstre-borgmesteren. 

Ifølge Tonni Hansen (SF) borgmester på Langeland følger statsministeren med dagens udmelding op på løfter fra valgkampen. 

- Ja tak til mere lokalt og synligt politi, siger han og tilføjer: 

- Jeg vil også gerne have noget politi, der opklare de virkelig store forbrydelser som vold, voldtægt og våbenbesiddelse. 

Søren Steen Andersen mener, at Fyns Politi gør deres arbejde godt, men politiet mangler mandskab. Derfor er borgere i Assens Kommune bekymret for om politiet har tid til at komme forbi. 

- Hvis man ikke ser betejentene, så nytter det ikke noget, fastslår Venstre-borgmesteren. 

I grafikken herunder kan du få et overblik over, hvordan afdelinger ved Fyns Politi beskrev deres situation i maj 2019. 

Foreningsformanden

“Vi er bekendt med, at personalesituationen i stort set alle afdelinger er voldsomt trængt. På holdene balancerer man omkring en faktor 2, og i alle afdelinger hober sagerne sig op.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Færdselsafdelingen

“Der er rigtig mange, der har stillinger, der er placeret både i Forebyggelse og Færdslen og således tæller med begge steder. I alt fire personer har stillinger i Forebyggelse. Uklart om der er talmagi i dette over for de afdelinger, der definerer, hvor mange færdselsfolk og forebyggere vi skal være på Fyn.”

“Samtidig med at de bliver færre i afdelingen, har de fortsat samme sponsering til operativ patruljetjeneste.”

“Frustration over, at rockerne kører i klonede biler, og der ikke er ressourcer til at tage sig af det, idet de stjålne klonede biler efterfølgende bliver solgt til import, hvorved staten udbetaler registreringsafgift retur til de kriminelle.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Operativt center

“Der er 12 mand tilbage i afdelingen og derfor ikke meget tid til at lave fremadrettet arbejde, da de skal være klar til at arbejde med konflikter i bandemiljøet.”

“...stor frustration over, at man nu skal køre patrulje i Vollsmose hen over sommerferien, pga. dårlig planlægning, og at man bliver sat til opgaver, som kræver beredskabskompetencer”

“Man skal værne om den faglighed, som kollegaerne har opnået, og ikke sætte dem til alle mulige andre opgaver, som de ikke har kompetencer til at bestride.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indbrudsgruppen

“Lige nu er 5 ud af de 16 i afdelingen væk.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Forebyggelse

“Tidligere kunne de assistere Vollsmose, når det kneb med at få enderne til at hænge sammen, men nu hvor næsten alle i forebyggelse er niveau 2-skytter, kan de ikke længere, og det er ærgerligt, og en problemstilling, der skal kigges på”

“De bliver lige nu ramt af de 14 punkter i nærhed- og tryghed-udspillet, som presser afdelingen maximalt.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Efterretnings- og analyseenheden:

“De er fire under den planlagte normering i afdelingen.”

“Der er p.t. ikke ressourcer til at analysere på indbrud”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vollsmose

“Der er p.t. ti kollegaer til rådighed, der kan køre patruljetjeneste i Vollsmose, hvilket også lægger et stort pres på dem.”

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Centralvisitationen

“Der ligger sager fra gulv til loft i afdelingen”

“Frustrationerne i afdelingen opstår oftest, når man ikke føler, at man betjener borgerne godt nok, idet sagerne bliver gamle hos dem, og man ikke kan fortælle, hvornår der sker noget i de enkelte sager.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Økonomisk kriminalitet

“Afdelingen affolkes langsomt men sikkert.”

“Der er p.t. kun fem mand tilbage, der arbejder med økonomisk kriminalitet på fuld tid. Resten er udlånt, på barsel, i 18-mandsgruppe eller på nedsat tid. På papiret er der ti mand m/k.”

“Det er erfarne, der søger til SØIK, Rigspolitiet eller andre afdelinger ved Fyns Politi. Der kommer ingen erstatning for dem, der rejser.”

“Der er p.t. cirka 2.000 sager i afdelingen, enten på hylder eller hos kollegaerne. 1.410 i reolen, 348 ved medarbejdere, 349 ligger i driftscenteret. I alt 2.107 sager per 1. maj”

“I 2. halvår (af 2019, red.) er der krav om, at sigtelsesprocenten i efterforskningspakkerne er mindst 50. Dette bliver et stort problem, idet der ikke er mandskab i afdelingen til at løfte opgaven."

“De presses desuden af nogle fem år gamle skattesager, der skal arbejdes med for, at de ikke bliver forældet.”

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Udlændingeafdelingen

“Fyns Politi er meget presset på non-Schengen-kontrollerne. Der er bestemte målkrav, der skal opfyldes, og der skal sendes rapporter ind til rigspolitichefen om denne målopfyldelse. Det er helt skævt, at vi ikke lever op til lovgivningen på området, som er helt klar vedrørende disse non-Schengen-aftaler.”

Foto: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix

01:12 Luk video