Afdelingsledelse: Røg og lugt på operationsstue er ikke farlig

Ledelsen på plastickirurgisk afdeling på OUH nedtoner problemet med røg og lugt fra en kødskærer og mener ikke det er akut.

På plastikkirurgisk afdeling på OUH arbejdes der med operationer, hvor der bruges et brændeinstrument til at skære i hud og kød, og et sugeinstrument til at fjerne røg og lugt.

I en rapport fra arbejdstilsynet, som TV 2/FYN har fået aktindsigt i, fremgår det, at ventilationssystemet, som skal suge røgen væk via instrumentet, ikke er godt nok.

Det betyder, at læger og sygeplejersker indtager sundhedsskadelig røg, og ligefrem kan blive utilpasse, mens de står og opererer.

Afdelingens ledelse har arbejdet på at løse problemet, siden de fik det at vide for mere end et år siden.

Når det stadig ikke er løst, er det af tekniske årsager:

- At fjerne røg er lidt sværere end man skulle tro. På en operationsstue kan man af gode grunde ikke bare åbne et vindue, for så kommer der andre ting ind, som man ikke ønsker, siger ledende overlæge, Anders Gravergaard.

Afdelingen har afprøvet forskellige former for udsugning, uden at det har løst problemet. Senest er der installeret et system, der fjerner partikler fra røgen, men som ikke løser lugtproblemet.

- Vi samarbejder med et eksternt konsulentfirma for at finde en optimal løsning og OUHs tekniske afdeling er også involveret.

Anders Gravergaard opfatter det ikke sådan, at personalet ligefrem bliver utilpasse:

- Som jeg forstår det, er der tale om lugtgener, som er ubehagelige, men ikke som gør dig fysisk dårlig, siger han.

Dermed vil han ikke beskylde personalet for at lyve overfor arbejdstilsynet.

- Det er nok et spørgsmål om, hvordan man formulerer det, siger han til TV 2/FYN.

Ikke et straks-påbud

Ledende oversygeplejerske på plastickirurgisk afdeling, Kirsten Lildholt understreger, at afdelingen tog fat på problemet, inden Arbejdstilsynet kom på banen med et påbud.

Men hun mener ikke, at problemet er akut:

- Det er en gene for personalet, men vi har jo ikke fået et straks-påbud fra Arbejdstilsynet, så det er ikke sådan, at det er farligt på den måde, at vi skal stoppe det med det samme, siger hun.

Indtil den optimale løsning er klar, forsøger afdelingen at mindske generne fra kødskæreren mest muligt i dagligdagen.

For eksempel har personalet mulighed for at forlade operationsstuen, hvis lugten bliver for stærk, og de bliver opfordret til at bruge andre instrumenter end kødskæreren, når det er muligt.

 

Hele TV 2/FYNs interview med ledende overlæge Anders Gravergaard, plastickirurgisk afdeling på OUH

 

Hele TV 2/FYNs interview med ledende oversygeplejerske Kirsten Lildholt, plastickirurgisk afdeling på OUH

 

Oversigt

    Oversigt