Akutfunktion i Svendborg skal lukkes - DF og SF siger nej

DF og SF vil bevare skadestuefunktionen i Svendborg og tager forslaget med på næste regionsrådsmøde. På nuværende tidspunkt har de ikke andre partier med.

De siddende politikere i Region Syddanmark har sendt en plan i høring, hvor de lukker den døgnåbne akutfunktion på Svendborg Sygehus.

Men DF og SF er gået sammen og vil ikke lukke den sydfynske akutfunktion.

- Vi vil gerne bevare den, som den er lige nu med de funktioner, der er, siger Anne-Marie Palm-Johansen, regionsrådsmedlem for DF.

I 2010 vedtog regionsrådet at nedlægge Svendborgs akutfunktion. Det var en del af betingelsen for at få penge fra Sundhedsministeriet til at bygge et nyt supersygehus i Odense.

Således har politikerne selv været med til, at beslutte nedlæggelsen af akutfunktionen.

- Ja, pokker mig har vi. Faktisk var det jo en tidligere SF-sundhedsminister (Astrid Krag, som nu er socialdemokrat, red.) , der var med til at træffe beslutningen. Men det er 12 år, 11 år siden, og der er sket så meget, siger Anette Blynel, spidskandidat for SF ved valget til regionsrådet den 16. november.

Akut til Odense

Aftalen betyder, at 15 akutpladser og otte intensiv sengepladser skal flyttes til Odense når Nyt UOH åbner. Dermed skal patienter med en brækket hofte eller blodforgiftning køre til Odense.

- Er det sådan, at du kommer fra for eksempel Nordlangeland eller Sydlangeland, så vil det resultere i 20 til 25 minutters længere køretid for en patient, hvor det faktisk kan være afgørende i forhold til liv eller død, siger Anne-Marie Palm-Johansen og tilføjer:

- Og det synes vi er meget bekymrende.

DF og SF tror på det

Dansk Folkeparti og SF foreslår, at sundhedsministeren ruller beslutningen tilbage, så Region Syddanmark ikke skal betale penge tilbage fra byggeriet af Nyt OUH.

På nuværende tidspunkt, har de ikke de andre partiers opbakning.

- Nej, fordi det løb er kørt. Og der har været regeringer fra den ene og den anden side, der har sagt, at der ikke kan være et akutsygehus dernede, siger næstformand i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S).

Det er Radikale Venstres spidskandidat til regionsrådsvalget, Anne Skau Styrishave, enig i.

- Vi mener, at beslutningen er taget helt tilbage for ti år siden, siger hun.

Håber på mirakler

Hvis DF og SF skal have en chance for at finde opbakning i det siddende regionsråd, så skal der trækkes kaniner op af hatten.

- Mirakler sker. Vi håber på det, siger Anne-Marie Palm-Johansen og tilsætter et lille grin.

Fremover vil det være en medicinsk afdeling bemandet af sygeplejersker, der skal behandle patienter med akutte skader i Svendborg.

- Der er nogle ortopædkirurgiske patienter, der i en akut situation vil blive kørt til OUH i stedet for Svendborg, forklarer Poul-Erik Svendsen.

Han erkender, at nærheden for borgerne dermed er mindsket.

- Men hvis man rejser nærheds-diskussionen, så vil der også være rigtig mange mennesker, som vil sige; hvorfor kommer vi ikke ind til OUH?

DF og SF har ikke givet op og vil altså bevare skadestuefunktionen i Svendborg. De tager forslaget med på næste regionsrådsmøde.

Det sker, to måneder før der er valg til regionsrådet, og så er det et spørgsmål, om der er gået valgkamp i akutfunktionen i Svendborg.

- Jeg har luftet det flere gange, siger Anne-Marie Palm-Johansen, der har repræsenteret DF i regionsrådet i fire år.

Fire i én-modtagelse

Om man har brækket et ben eller har akut brug for psykiatrisk hjælp er irrelevant for, hvor man skal søge hjælp, når Nyt OUH efter planen åbner i 2022.

Som Odense Universitetshospital er indrettet nu, søger patienter med psykiske lidelser hjælp hos Psykiatrisk Akut Modtagelse, mens patienter med fysiske lidelser skal finde hjælp på skadestuen.

I dens nuværende konstellation hører både skadestue, lægevagt og traumecenteret under Fælles Akut Modtagelse. Men på Nyt OUH vil man altså også rumme Psykiatrisk Akut Modtagelse.


Oversigt

    Oversigt