Andre sygehusbyggerier kan gå ud over Nyt OUH

Det kan blive dyrt, at Nyt OUH er i udbud samtidig med andre sygehusbyggerier rundt omkring i landet. Mandag vælger politikerne i Region Syddanmark de første entreprenører til opgaven.

"Der er risiko for, at sammenfald af udbud af store anlægsprojekter påvirker markedsforholdene i en negativ retning set fra bygherres perspektiv." 

Sådan skriver Nyt OUH's egne folk i den seneste kvartalsrapport for supersygehuset. Oversat til forståeligt dansk: Nyt OUH kan blive både forsinket og i en dårligere kvalitet, fordi det skal bygges samtidig med supersygehuse i både Herning og Køge.

I rapporten er de fem væsentligste risici for byggeriet listet op, og netop sammenfaldet med andre store sygehusbyggerier er lige nu den største udfordring. Efterspørgslen på de firmaer, der kan løse så store opgaver som sygehusbyggerier stiger, og dermed stiger prisen på håndværkerne også. Det er vurderet i rapporten, at udgiften til håndværkere kan stige med mere end 100 millioner kroner, og samtidig vil en eventuel ændring af projektet på grund af de stigende udgifter betyde en forsinkelse på cirka seks måneder. 

Tilretningen af Nyt OUH starter nu

Mandag bliver entreprenørerne til hendholdsvis vidensaksen og behandlings- og sengebygningerne (se billeder øverst i artiklen) i Nyt OUH fundet. Det sker på et lukket punkt på regionsrådsmødet. Dermed vælger politikerne også de samarbejdspartnere, som skal forsøge at overkomme en stram økonomi, og et marked hvor efterspørgslen lige nu er ganske stor.

Men det er ikke på mandag, at offentligheden bliver klogere på, om der skal skæres i det kommende supersygehus syd for Odense. For forud venter ni måneders forhandlinger med de udvalgte entreprenører, hvor projektet bliver skåret til. Det er i denne proces, det for alvor kommer til at stå klart, hvor meget sygehus Region Syddanmark kan få for pengene, og om de projektet overhovedet når at blive klar til 2022, som det lige nu er planlagt.

Stephanie Lose om Nyt OUH

Lose: Der vil opstå problemer med Nyt OUH

Ingen fra Nyt OUH's organisation har ønsket at at stille op til interview omkring kvartalsrapporten eller den forestående proces med entreprenørerne. I et interview med TV 2/Fyn erkender den genvalgte regionsrådsformand, Stephanie Lose (V), at der nok skal komme bump undervejs, som det 6,3 milliarder dyre sygehus bliver til.

- Det er Danmarks største sygehusbyggeri på en bar mark, og derfor skal der jo nok komme udfordringer.

Er du bekymret, for at I kan løse den her opgave?

- Jeg er helt sikkert på, at vi kommer i mål. Kommer der problemer undervejs? Ja, det tror jeg, fordi det er simpelthen så kæmpestor en opgave. Men de problemer, der må dukke op, dem har vi så et ansvar for i regionrådet at tage på os og få løst, siger Stephanie Lose i et længere interview, som kan ses på TV 2/Fyn i juledagene.

De tre entreprenører, der er i spil, er MT Højgaard, NCC/Bravida og CMB/Itenera. I september trak tyrkiske Enka sig fra at byde på opgaven.

Tidsplan for Nyt OUH's vidensakse og behandlingsbygningerne: