Ansatte i psykiatrien oplever i stigende grad vold og trusler
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Sygeplejersker og læger i psykiatrien oplever i stigende grad vold, når de møder på arbejde.
Mandag begyndte en retssag mod en ung kvinde, som er tiltalt for vold mod sygeplejersker på Psykiatrisk Afdeling Odense. Kvinden er tiltalt for 12 forhold og har blandt andet truet med at slå ihjel.
Tal fra fagforbundet FOA viser, at størstedelen af de ansatte i psykiatrien har oplevet noget lignende.
I 2022 lavede fagforbundet en undersøgelse blandt sine medlemmer, og her svarede 63 procent af dem, som arbejder i psykiatrien, at de har været udsat for trusler om vold. Tre år tidligere var tallet 62 procent.
- Trusler om vold er nærmest blevet et vilkår, fordi vi længe ikke har investeret i psykiatrien. Det er et tegn på, at der ikke er sket nogen ændring, siger Helle Kruse Hansen, der er Dansk Sygeplejeråds næstforkvinde i Kreds Syddanmark.
En undersøgelse fra Overlægeforeningen viser, at 7,5 procent af overlægerne i psykiatrien har oplevet vold og trusler. Samtidig har hver femte overlæge forladt den offentlige psykiatri, mens fire ud af ti overvejer at skifte til den private sektor.
I juli blev en læge dræbt og to andre blev stukket ned ved Psykiatrisk Center Glostrup.
I 2022 kunne Arbejdstilsynet desuden konstatere rekordmange lovovertrædelser på socialpsykiatriske bosteder.
- Tallene viser en hverdag med vold og trusler, som vi simpelthen ikke kan være bekendt. Hverken over for ansatte eller patienter, siger Tanja Nielsen, sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.
I alt blev der registreret 92 tilfælde mod 73 året før. Det er det højeste tal så langt tilbage, der er tilgængelige oplysninger.
Antallet af danskere med psykiske sygdomme som depression, angst og skizofreni er steget markant de seneste år, men det er usikkert, om stigningen skyldes, at flere danskere er syge end tidligere, eller om man er blevet bedre til at diagnosticere.