Biosdirektør: Bodskravet er for strengt

Virkeligheden har overhalet kontrakten indenom, mener BIOS' danske direktør Morten Hansen, der vil have Region Syddanmark til at se på bodssystemet.

Den bod, som BIOS bliver pålagt at betale for ikke at kunen stille med alle de ambulanceberedskaber, som de kontraktligt er forpligtet til, er for streng. Det mener direktør i BIOS, Morten Hansen, der håber, at regionen vil lempe kravene. 

Siden BIOS overtog driften af ambulancekørsel i Region Syddanmark, har det knebet med at leve op til kontrakten.

Selskabet har endnu ikke kunnet skaffe reddere nok, og som konsekvens deraf kan BIOS ikke altid levere alle de ambulanceberedskaber, de har forpligtet sig til.

Derfor skal BIOS betale en såkaldt bod på 15 procent af kontraktsummen, svarende til cirka 4,5 mio. kr. om måneden.

Men den straf er for hård, mener selskabets direktør, Morten Hansen.

- Det er et ekstraordinært strengt bodssystem, som er meget hårdere end i de andre danske regioner. Derudover mener vi heller ikke, at bodssystemet matcher omstændighederne for vores opstartsperiode og tager højde for den generelle reddermangel, der er i Danmark. Dermed bliver bodssystemet ekstra hårdt. Så jeg glæder mig til fortsat dialog med Region Syddanmark om bodsystemet, siger han og henviser til et møde om bodssystemet i regionen i sidste uge.

Ifølge konstitueret direktør for sundhedsområdet i Region Syddanmark, Mads Haugaard, kommer det dog ikke på tale at ændre bodssystemet. Ifølge ham har drøftelserne omkring systemet gået på teknikaliteter vedrørende mobiliseringstider samt til- og frameldinger af beredskab.

Med andre ord hvordan og hvornår redderne registrerer deres udrykninger, så man kan holde øje med, om de overholder responstiden.

- Det er rigtigt, at vi er i dialog med Responce og BIOS omkring bodssystemet, men det drejer sig om, hvordan beregningerne udføres – ikke bodens størrelse. Og der er absolut ingen udsigter til, at vi lemper de krav, fastslår han.

Også Ida Damborg, regionsrådspolitiker fra SF, står fast på, at BIOS ikke skal regne med en mildere bod og kalder desuden ledelsen ”uprofessionel”.

- Det svarer til, at man gerne vil være med i legen, men ikke vil overholde reglerne. Eller går tidligere hjem fra arbejde hver dag, men stadig hæve den fulde løn, siger BIOS-kritikeren.

Morten Hansen håber dog alligevel på, at bodssystemet bliver revurderet.

- Der er ingen tvivl om, at hvis det stod til mig, ville man kigge på bodssystemet, fordi omstændighederne i kontrakten ikke matcher virkeligheden. Virkeligheden har overhalet kontrakten indenom. Og derfor vil jeg gerne have en dialog med regionen, så bodssystemet kan blive et incitament og en motivation for os som operatører i stedet for bare at være en straf, siger Morten Hansen.