I det fynske folks tjeneste

Dyr kræftbehandling skal bruges, hvor den virker

Forskere på Syddansk Universitet har fundet en metode til at vurdere, hvor en ny, meget dyr behandling mod brystkræft gør mest gavn

Henrik Ditzel, professor på SDU og overlæge på OUH

En kombination af to lægemidler har vist sig god til at bremse brystkræft hos patienter med fremskreden sygdom.

Det drejer sig om et nyt lægemiddel - en såkaldt CDK4/6-hæmmer - i kombination med den velkendte anti-østrogenbehandling, som har vist gode resultater.

Metoden er godkendt i USA og ventes godkendt i Europa i løbet af 2016.

- Både danske og internationale forsøg har vist, at metoden har en god virkning på nogle, men det er meget dyrt, så der er behov for viden om, hvem der vil kunne få gavn af behandlingen, siger Henrik Ditzel, som er professor på SDU og overlæge på Odense Universitetshospital.

Han og ph. d.-studerende Carla Alves har fundet frem til et protein, CDK6, der kan fortælle, om en patient vil få glæde af kombinationsbehandlingen.

- Vi kan se, at de kvinder, der har et højt niveau af CDK6-molekylet højst sandsynligt vil få størst gavn af behandlingen med CDK4/6-hæmmer, siger Henrik Ditzel.

Den ny behandlingsmetode vil blive anvendt på patienter, hvor kræften har bredt sig og ikke kan helbredes.

De kan behandles for at forlænge livet, men de fleste oplever før eller senere, at behandlingens virkning ophører, fordi kræftcellerne bliver resistente.

Håbet er, at behandlingen med CDK4/6-hæmmer i kombination med anti-østrogen-behandling kan forlænge livet endnu mere hos dem, der udvikler resistens.

Henrik Ditzel regner med, at der vil blive stor interesse for den ny behandling, når den bliver godkendt, og at der vil opstå et pres fra patienterne for at få den.

Men da den er meget dyr, er det nødvendigt at prioritere, og det er det, hans forskning kan bruges til.

Tilsvarende forskning i at målrette burde finde sted i forbindelse med andre medicinske opdagelser, der virker, men koster, mener Kim Brixen, direktør på OUH:

 

 

Det er vigtigt, at forskningen i effekten af en ny behandling følger med, når der udvikles nyt

Kim Brixen, direktør, OUH

-Det er vigtigt, at forskningen i effekten af en ny behandling følger med, når der udvikles nyt. Studiet her giver os et brugbart værktøj til på en saglig baggrund at tilbyde kombinationsbehandling til de patienter, der kan få gavn af den.

Omkring 800 kvinder får årligt anti-østrogen behandling. De af dem, som har et højt niveau af CDK6-protein kan formentlig få glæde af den ny behandling.