Efter Bios-konkurs: Venner og fjender vil af med Thyge Nielsen

Både fra rød og blå blok er der nu offentlig kritik af formanden for det præhospitale udvalg, Thyge Nielsen. Der er brug for en frisk start, og derfor bør Venstre skifte ham ud, lyder meldingen.

Dønningerne efter Bios’ konkurs har end ikke lagt sig, før flere politikere nu retter skytset mod formanden for det præhospitale udvalg, Venstres Thyge Nielsen. Vennerne i Det Konservative Folkeparti går nu offentligt ud og opfordrer Venstre til at skifte ud på formandsposten.

- Vi kom jo ikke mål med Bios, og i den situation mener vi i den konservative gruppe, at så må man også politisk påtage sig et ansvar, siger John Lohff.

- Der er kommet ny direktør for regionens ambulanceselskab og rent administrativt undersøger vi, hvad der egentlig er sket. Så bør man også politisk drage konskevenserne af det rodede forløb med Bios. Det er Venstres beslutning, men vi kan kun appellere til, at Venstre skifter Thyge Nielsen ud. Det, mener vi, er nødvendigt, siger John Lohff til TV 2/Fyn.

TV 2/Fyn har i dag forsøgt at få en kommentar fra de Konservatives gruppeformand Lasse Krull, men han ønsker ikke at kommentere yderligere på John Lohffs udmelding.

Thyge Nielsen: En alvorlig sag
Hovedpersonen selv er overrasket over udmeldingen fra John Lohff. 

- Det bliver jeg nødt til at tænke over. Der er jo ingen tvivl om, at det er en alvorlig, og jeg bliver nødt til at sætte mig ned sammen med regionsrådsformanden (Stephanie Lose red.) og finde ud af, hvad vi gør. Det er jo ikke hensigtsmæssigt at sidde som formand, når der ikke er opbakning, siger Thyge Nielsen. 

- Jeg har jo på intet tidspunkt gjort noget, som ikke er bakket op af et stort flertal i regionsrådet. Hvis der er et politisk ansvar, har jeg selvfølgelig en stor del af, men det er altså også hele regionsrådet ansvar, siger Thyge Nielsen

Socialdemokrat: Ingen tillid til Thyge Nielsen
Poul Andersen, socialdemokratisk regionsrådsmedlem, er endnu skarpere i kritikken af Thyge Nielsen.

- Jeg har ikke længere tillid til Thyge Nielsen i det fremtidige arbejde, der skal laves for en ny ambulancedrift i Region Syddanmark. Det er Venstres og Stephanie Loses beslutning, men jeg ville ikke selv have siddet der efter sådan et forløb, hvis det var mig, siger Poul Andersen til TV 2/Fyn.

- Der er blevet sagt meget omkring redderne det seneste års tid, og ikke alle reddere har været lige tilfreds med Thyge Nielsen. Dem skal vi ud og samle op nu, og det er derfor, jeg siger, at vi skal have ryddet banen. Vi skal have en ny mand, der ikke har de lig med i lasten. Det er dét, det har handler om, siger Poul Andersen.

Ifølge TV 2/Fyns oplysninger er Poul Andersen langt fra alene med den holdning i den socialdemokratiske gruppe. Gruppeformand og regionens næstformand, Poul-Erik Svendsen, ønsker dog ikke at kommentere på Poul Andersens udmelding.   

- Det her spørgsmål, det er en opgave for regionsrådsformand Stephanie Lose. Hun har ansvaret for, om det seneste års forløb skal have konsekvenser, og det må hun jo gøre op med sig selv, hvad der skal ske, siger Poul-Erik Svendsen.   

DF: Fuld forståelse for udmeldingerne
Hos Dansk Folkeparti vil man ikke forholde sig til, om Venstre bør skifte Thyge Nielsen ud. Men Thies Mathiasen er ikke overrasket over den kontante kritik.

- Jeg har fuld forståelse for, at andre partier har den holdning, siger Thies Mathiasen.

Efter at ambulancedriften er hjembragt til regionen, ser han gerne det præhospitale udvalg udviddet med fire medlemmer, så der fremover er 11 i stedet for syv medlemmer.

- Opgaven er blevet noget større, og derfor giver det mening med flere medlemmer i udvalget. Om Venstre så samtidig kunne bruge anledningen til at skifte Thyge Nielsen ud, må være op til Venstre og Stephanie Lose. Men jeg kan godt forstå, at andre partier nu kommer med denne udmelding.  

SF: Forventer flertal for
SF har siden Bios vandt udbuddet været hårde kritikere af det nu konkursramte ambulanceselskab, og gruppeformand Ida Damborg er heller ikke bleg for at rette skytset med Thyge Nielsen.

- Det, at man stemmer for at få et udbud, og man vælger en operatør ud fra udbudsmateriale, er jo ikke det samme som, at man skal sidde på hænderne de næste to år og overhovedet ikke holde øje med, om det firma lever op til de krav, vi stillede i udbuddet, siger Ida Damborg.

- Thyge Nielsen har ladet stå til, og derfor må han som formand nu tage konskvensen af den situation, vi er endt i.

Trods kritikken fastholder Thyge Nielsen, at der er et fælles ansvar for det fejlslagne udbud af ambualncekørslen. 

- Ræsonnementet med en ny frisk start har jeg da også selv overvejet, men jeg er indtil nu kommet til en anden konklusion. Jeg har ikke gjort noget, som ikke har haft opbakning fra mindst 37 ud 41 regionsrådsmedlemmer, siger Thyge Nielsen. 

TV 2/Fyn forsøger at få en kommentar fra regionsrådsformand Stephanie Lose.