I det fynske folks tjeneste

EU-indeks: Fyn i top, men halter efter resten af Danmark

Region Syddanmark er landet i den bedste kategori, når det kommer til social velstand. Det fremgår af et nyt indeks, som EU-Kommisionen står bag.

Region Syddanmark ligger på en 17. plads ud af 272 europæiske regioner, når det kommer til social velstand. På førstepladsen ligger Övre Norrland i Sverige.

Et nyt indeks fra EU-Kommisionen placerer Region Syddanmark og dermed Fyn på en 17. plads ud af 272 regioner i det såkaldte "European Social Progress Index".

Den plads er nok til, at regionen havner i den bedste kategori for social velstand i Europa. 

Undersøgelsen giver et mere nuanceret billede af, end hvad man eksempelvis kan læse ud af et BNP-tal, når der måles på velstand i form af adgang til uddannelse, sundhed og menneskerettigheder. 

Det er på parametre som personlig frihed, adgang til information og rent drikkevand, at regionen ligger i top. Men der er rum til forbedring, når det kommer til miljø, sundhed og adgangen til billige boliger. 

Region Syddanmark halter dog efter Midtjylland, Nordjylland og Hovedstaden, som er placeret på en henholdsvis 2, 3 og 6. plads.   

På førstepladsen ud af 272 europæiske regioner finder man den svenske region Övre Norrland.

Det er konsulentfirmaet Deloitte, som i samarbejde med organisationen Social Progress Imperative står bag undersøgelsen for EU-Kommisionen.