I det fynske folks tjeneste

Frivillige klar med førstehjælp før ambulancen kommer

Et netværk af lokale førstehjælpere står klar til at blive kaldt ud ved livstruende hændelser

Falder man om med et hjertestop kan det vare længe, før regionen kan være fremme med hjælpen, hvis man fx bor på en ø. Der kan lokale hjælpere træde til og hjælpe.

Selv om ambulancen ikke er lige om hjørnet, så kan hjælpen alligevel være fremme på få minutter i tyve lokalsamfund i Region Syddanmark. Her er frivillige nemlig klar til at yde førstehjælp døgnet rundet. Det skriver DR Syd.

I 2014 blev regionens godt 350 frivillige akuthjælpere kaldt ud til 1.567 såkaldte 1-1-2 hændelser - fx blodpropper, hjertestop eller ulykker. De frivillige bliver aktiveret af regionens AMK-vagtcentral ved livstruende hændelser. Regionen overvejer også at bruge de nuværende frivillige til mindre førstehjælpsopgaver i fremtiden.

- Der er et ønske fra førstehjælperne selv om at blive kaldt ud til mere end bare de akutte livstruende tilstande, siger regionens præhospitalchef Torsten Lang-Jensen til DR Syd.

Sommersted ved Haderslev er et af de 20 lokalsamfund i Region Syddanmark, der i dag har et netværk af lokale førstehjælpere.

Sidste år blev de sendt af sted 84 gange af regionens AMK-vagtcentral.

-Vi er fremme inden for fire-fem minutter. Det vil sige, at vi kan sikre, at patienten får genoprettet kredsløb og ilttilførslen til kroppen.

 - Vi bliver kaldt ud til mange forskellige opgaver. Jeg har været ude til blandt andet blodpropper, hjerneblødninger og faldulykker, siger en af de frivillige i Sommersted Kristian Wraae Jochimsen til DR Syd.

 

Lokale hjælpere i regionen

Akuhjælperordninger
Strynø
Aarø
Lyø
Skarø
Langeland
Bjørnø
Drejø
Avernakø
Varde
Hjortø
Mandø
Birkholm
Feldsted
Helnæs
Barsø

Nødbehandlerordninger
Nordborg
Vamdrup
Sommersted
Fjelstrup
Kegnæs