Fynsk politiker råbte op om egen sag på tv - fire dage efter blev operation rykket frem

Jens Henrik Thulesen Dahl er bekymret for, om han har fået særbehandling, fordi han råbte op overfor ministeren og på tv. Regionen afviser.

For en måned siden, ringede Jens Henrik Thulesen Dahls (DF) telefon. 

Det var Region Syddanmarks visitation, som ville fortælle om hans muligheder for at blive opereret på et privathospital. 

quote Jeg kan da godt være bekymret for, om det betyder noget, at man råber op.

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), folketingsmedlem og medlem af byrådet i Assens

DF'eren er både valgt til Folketinget og byrådet i Assens. Og ugen inden det pludselige opkald havde han under en debat på Christiansborg spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S), om det virkelig kunne være rimeligt, at han som patient ikke kunne få en tid til sin brokoperation indenfor behandlingsgarantien på 30 dage. 

I det offentlige fik han først en tid til efteråret. Og da han havde forsøgt at få en tid på et privathospital, meddelte regionens visitation ham, at der var fire ugers ventetid på overhovedet at blive visiteret. 

Det var selvfølgelig "ikke rimeligt", sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) under debatten i salen. Og da TV 2 Fyn efterfølgende bad regionsrådsformand Stephanie Lose (V) forklare, lød det: 

- Det er vores ambition, at ventetiderne de kommende uger skal minimeres til så meget som muligt, og at de simpelthen også skal tilbage til der, hvor der ikke er ventetid overhovedet. 

Bare fire dage efter havde Jens Henrik Thulesen Dahl så regionen i røret. De tilbød ham en operation på et privathospital indenfor for få uger, fortæller han til TV 2 Fyn: 

- Jeg håber ikke, det er fordi, at jeg har råbt op. Jeg håber egentlig, at jeg får det opkald, fordi jeg har brug for at få det opkald. Jeg er er en borger i systemet, som har ret til en behandling, og så får jeg den behandling, jeg har ret til. Det håber jeg er svaret. 

Men hvad tror du? 

- Jeg kan da godt være bekymret for, om det betyder noget, at man råber op. For jeg ved jo godt, at vi i mange sammenhænge desværre har et samfund, der gør, at hvis ikke du er stærk, har pårørende eller selv er i stand til at råbe op om det, du har krav på, så kan du godt komme lidt bag i køen, siger Jens Henrik Thulesen Dahl. 

"Sådan leger vi ikke"

Da regionsformanden delte sin "ambition" om, at ventetiderne skulle "minimeres så meget som muligt", var den gennemsnitlige ventetid på 17 dage. 

Nu, godt en måned senere, er tallet præcis det samme. Det viser en opgørelse fra regionen, som TV 2 Fyn har fået indsigt i. 

Regionen oplyser dog, at ventetiden i løbet af den seneste måned har været nede på 11 dage, men altså nu igen ligger på de 17. 

Du sagde 22. marts, at målet var, at der ikke skulle være ventetid overhovedet. Hvornår når I det mål?

- Jeg ville ønske, at jeg kunne svare meget klart på det, men jeg ved jo desværre ikke helt, hvor mange henvendelser vi vil få, og hvor mange vi har mulighed for at ekspedere, siger Stephanie Lose, som altså ikke ønsker at sætte nogen konkret tidshorisont. 

- Altså jeg er da ked af det, hvis han havde ønsket, at vi have puttet ham bag i køen for ikke at få de her beskyldninger. Det skulle vi måske have gjort. Men sådan leger vi nu engang ikke her i Region Syddanmark, siger Stephanie Lose.
- Altså jeg er da ked af det, hvis han havde ønsket, at vi have puttet ham bag i køen for ikke at få de her beskyldninger. Det skulle vi måske have gjort. Men sådan leger vi nu engang ikke her i Region Syddanmark, siger Stephanie Lose.
Foto: William Borst Lorentzen

Få dage efter at Jens Henrik Thulesen Dahl tog spørgsmålet op i Folketingssalen og på tv, bliver han ringet op med besked om, at han nu kan få tid på et privathospital. Går det særligt hurtigt, hvis man er folketingsmedlem? 

- Nej, det kan jeg forsikre om, at det ikke gør. Vi vil ikke og kan ikke give nogen særbehandling. 

Har du været inde over for at fremme sagen? 

- Nej, det har jeg ikke. 

Men hvad siger du til, at han undrer sig?

- Altså jeg er da ked af det, hvis han havde ønsket, at vi have puttet ham bag i køen for ikke at få de her beskyldninger. Det skulle vi måske have gjort. Men sådan leger vi nu engang ikke her i Region Syddanmark, siger Stephanie Lose. 

Mangler stadig hænder

Regionsformanden forklarede tilbage i marts den lange ventetid med en strejkeramt visitation og pressede sygehuse. 

Det er da også en velkendt problemstilling, at der mangler hænder på landets sygehuse. 

For eksempel delte overlæge Lars-Erik Matzen fra Odense Universitets Hospital (OUH) sin bekymring så sent som for en uge siden. Alene på Ældremedicinsk afdeling mangler de nemlig i øjeblikket otte ansatte. 

- Jeg bliver bekymret over, hvordan pokker vi skal få løst den opgave, det er at tage vare på patienterne, ikke kun på sygehusene, men også ude i kommunerne, sagde overlægen i den forbindelse. 

Ifølge regionsformand Stephanie Lose er det da også fortsat de manglende hænder, der er årsag til, at ventetiderne ikke er bragt ned.

- På vores hospitaler er de ikke for alvor i gang med at afvikle ventelisterne til at komme til behandling og operation. Vi er stadigvæk udfordret af at have tilstrækkeligt med medarbejdere og sørge for at komme derop, hvor det ikke kun er en normal kadence, men i virkeligheden endnu højere, siger Stephanie Lose. 

Opereret for fem dage siden

På Christiansborg forhandles der i disse dage om en ny sundhedsreform. 

Her lægges blandt andet op til at styrke det, som regeringen kalder "det nære sundhedsvæsen". Blandt andet ved at etablere 20 nærhospitaler for en pris på fire milliarder kroner. Et af dem skal ifølge regeringsudspillet ligge i Nyborg. 

Da TV 2 Fyn møder Jens Henrik Thulesen Dahl på Christiansborg tirsdag, er det fem dage siden, at han på et privathospital i Ringsted fik sin brokoperation. 

Nu er din egen sag afsluttet. Er det så slut med at gå til sundhedsministeren og råbe op om problemet? 

- Nej, det er mere vigtigt end nogensinde at gå til sundhedsministeren, for vi skal sikre, at det her system kommer til at fungere, siger DF'eren og tilføjer: 

- Nu har jeg brugt mig selv som et eksempel på noget, der ikke var optimalt, men mit mål er ikke at sikre mig selv en god behandling. Det er at sikre, at de patienter, vi har i vores sundhedsvæsen, rent faktisk bliver behandlet respektfuldt og til tiden. 

Ventetiden på operationer for brok i det offentlige sundhedsvæsen ligger i Region Syddanmark i skrivende stund mellem 8-14 uger. 

Oversigt

    Oversigt