Her er der stor forskel på ambulancernes responstider på Fyn

Kun i Svendborg og Odense kommuner når ambulancen frem til tiden. Regionen er glad for de mange hjerteløbere og akuthjælpere på blandt andet Langeland.

Rettelse
Det har tidligere fremgået af artiklen, at både A- og B-kørsler er kørsel med udrykning. Det er ikke rigtigt. Det er kun A-kørsler som kører med udrykning.

Ambulancerne på Fyn er for lang tid om at nå frem.

Så når Præhospitaludvalget i Region Syddanmark mødes tirsdag, bliver det blandt meget andet med den seneste opgørelse over ambulancernes responstider på dagsordenen.

I opgørelsen for årets tredje kvartal kan man se, at stort set alt er, som det plejer at være. Det betyder blandt andet, at kravet om, at ambulancerne skal være ankommet til tiden i 95 procent af alarmerne stort set er opfyldt på Fyn.

Det lever man i regionen altså op til, men på Fyn og øerne er der som altid meget store udsving.

For eksempel er man i de livstruende udrykninger - de såkaldte A-kørsler - med 99,4 procent meget tæt på den absolutte succes i Odense. 

Til gengæld er udrykningerne på Langeland som altid et problem.

Her var der i tredje kvartal 182 udrykninger, og i kun 70,3 procent af tilfældene nåede ambulancen frem til patienten på under 15 minutter, som er det såkaldte "servicemål" for A-kørsler.

- Det er altid sådan. Infrastrukturen på Langeland er afgørende. Vejforholdene gør det svært at nå frem, forklarer formanden for Præhospitaludvalget, Bente Gertz (S).

Kun én ambulance

Der er én ambulance og én akutbil på Langeland. De holder begge i Rudkøbing. Men Langeland er stor, og der er langt fra syd til nord.

- Der er ikke basis for flere ambulancer, så vi kan ikke gøre noget ekstraordinært på Langeland. Det er også derfor, vi er glade for hjerteløberne og akuthjælperne. De er tit på stedet, når ambulancen når frem, siger Bente Gertz.

Kigger man nærmere på tallene, så ligger responstiden på maksimum 15 minutter for A-kørslerne over 95 procent i kun to kommuner. Udover Odense så rammer man servicemålet i 98,9 procent af tilfældene i Svendborg.

I Kerteminde og Nordfyns kommuner ligger man på godt 87 procent, mens man i de øvrige kommuner ligger mellem godt 92 og 94 procent.

  • Assens Kommune: 92,4 procent
  • Faaborg-Midtfyn Kommune: 92,9 procent
  • Kerteminde Kommune: 87,3 procent
  • Langeland Kommune 70,3 procent
  • Middelfart Kommune 94,1 procent
  • Nordfyns Kommune 87,6 procent
  • Nyborg Kommune 92,3 procent
  • Odense Kommune: 99,4 procent
  • Svendborg Kommune: 98,9 procent
  • Ærø Kommune 92,1 procent

Lægges tallene (tallene herover) for alle kommuner sammen giver det et gennemsnit på 94,8 procent for A-kørsler.

De såkaldte B-kørsler, som er kørsler, hvor det kan udvikle sig til en livstruende situation, ligger på et gennemsnit på godt 95 procent.

Ifølge Bente Gertz er der i alt 20.000 hjerteløbere fordelt ud over Region Syddanmarks 22 kommuner med i alt 1,2 millioner borgere.

Alle steder, hvor der er lange responstider arbejder regionen med akuthjælpere, som er personer, der har udvidet førstehjælpskurser med flere kurser, og hjerteløbere.

Netop hjerteløberen Christian Blittrup smed for et par uger siden ketsjeren ved badmintonmesterskabet Denmark Open, da hans mobil at vibrere. Der var et et hjertestop 470 meter væk. 

Oversigt

    Oversigt