I det fynske folks tjeneste

Huspriserne stiger mindst i Syddanmark

2015 blev et år med bred fremgang i boligpriserne. Bedst er det gået i hovedstaden, hvor huspriserne steg med markante 9,6 procent. Den mindste fremgang blev noteret i Syddanmark, hvor huspriserne steg med 3,7 procent.

Sidste år var et fremragende et af slagsen at være boligejer i. Priserne steg over hele landet for både lejligheder og huse. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

- 2015 blev det bedste år på boligmarkedet siden finanskrisen og den efterfølgende boligkrise, og det har haft positiv effekt på priserne - en effekt som vores eget prisindeks allerede har vist, skriver ejendomsmæglerkæden Homes relationschef, Mads Ellegaard.

Husejere kunne i gennemsnit glæde sig over, at priserne steg med 6,2 procent i 2015. Bedst er det gået i hovedstaden, hvor huspriserne steg med markante 9,6 procent. Den mindste fremgang blev noteret i Syddanmark, hvor huspriserne steg med 3,7 procent.

Samme vej gik det for markedet for ejerlejligheder. Gennemsnitligt steg prisen på en lejlighed med 11,4 procent sidste år.

Også for lejlighedsmarkedet er det gået bedst i hovedstaden, hvor priserne steg med 13,2 procent. Her agerer Midtjylland den sløve knægt i klassen med en stigning på 4,8 procent.

Stigningerne ebbede dog ud i andet halvår og ikke mindst fra tredje til fjerde kvartal.

- En af årsagerne kan være den betydelige rentestigning, boligkøberne oplevede i foråret 2015. Specielt de lange obligationsrenter steg markant fra et rekordlavt niveau først på året.

- Selv om renterne forblev på et lavt niveau set i historisk lys, gjorde de højere renter et nyt hus dyrere for potentielle købere, skriver cheføkonom i Sydbank Jacob Graven i en kommentar.

Han og en stribe andre økonomer venter dog alligevel, at boligpriserne vil fortsætte med at stige i 2016.

- Vi venter svagt stigende boligpriser i år, da renten fortsat er ekstremt lavt, og da der fortsat er fremgang i beskæftigelsen, skriver cheføkonom hos Dansk Erhverv Steen Bocian i en kommentar.

- Men boligmarkedet bliver ikke samme medvindsfaktor som i starten af 2016.

Sommerhusmarkedet var i modsætning til huse og lejligheder dog langt fra festligt i 2015. Priserne på sommerhuse dykkede med 1,6 procent.