Hvorfor får 63-årig vaccinen før 64-årig?

Som udgangspunkt vil en 64-årig modtage en invitation til vaccinen før en 63-årig, men der er undtagelser, fortæller Region Syddanmark.

En række fynboer har henvendt sig til TV 2 Fyn, fordi de undrer sig over den rækkefølge, de og deres bekendte bliver tilbudt vaccinen mod coronavirus.

Når de taler om vaccinationsindkaldelser med venner og familie, oplever de, at de andre er blevet indkaldt til at modtage vaccinen - også selv om de er yngre og derfor burde stå længere bag i køen.

TV 2 Fyn har bedt Region Syddanmark om at forklare, hvordan rækkefølgen inden for de enkelte vaccinationsgrupper er.

Ifølge Region Syddanmark vil det inden for de enkelte aldersgrupper være de ældste, der får tilbud om vaccinen først.

Det vil sige, at en 64-årig som udgangspunkt vil få tilbuddet om vaccinen før en 63-årig.

Brevet kan være med posten

Hvis man er digitalt fritaget og får et brev med posten, kan der gå længere tid end sammenlignet med dem, der får invitationen med e-Boks.

Når Region Syddanmark har ledige vacciner, meddeler den Statens Serum Institut, hvor mange årgange der skal inviteres hvilke dage.

Flere årgange kan sagtens få invitationen samtidig.

Der kan dog være nogle tilfælde, hvor yngre personer får tilbuddet om vaccinen først. Det kan være patienter i særligt øget risiko eller medarbejdere i sundhedsvæsenet.

Forskel på tværs af regioner

Det kan også være, fordi der er forskel på, hvornår vaccinationer sendes ud på tværs af regionerne. Bor dine venner og bekendte eksempelvis på Sjælland, der har vaccineret en lidt større del af befolkningen, kan der være en mindre forskel. 

- Det skyldes, at nogle regioner har flere ældre og dermed relativt flere i de årgange, der inviteres nu. Derfor kan invitationerne ikke udsendes i helt samme takt som de regioner, der har relativt færre ældre, oplyser Region Syddanmark.

Region Syddanmark ligger på en tredjeplads blandt landets fem regioner, når det gælder, hvor stor del af befolkningen der har fået første stik. 

Alle fem regioner har omtrent vaccineret en fjerdedel af befolkningen, men de regioner, hvor der bor forholdsmæssigt flest ældre, er længst fremme.

Du kan se, hvornår du kan forvente at modtage invitationen til en vaccine herunder: