Jens var ved at aflyse sin tid: For mange danskere opdager ikke i tide, at de har kræft

En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at mange danskere venter med at gå til læge, hvis de oplever tegn på kræft. Jens Ottesen var en af dem, der var ved at droppe en undersøgelse, der viste, at han havde kræft.

For Jens Ottesen er det ikke uvant at snøre løbeskoene og begive sig ud på en længere tur. 

Faktisk har han gennemført fem maratons, så hans krop må siges at være vant til den lange distance efterhånden.

Men da han løb sit fjerde maraton i Berlin, fulgte kroppen så ikke helt med alligevel. For da han efter 42,195 kilometers løb krydsede målstregen, besvimede han.

Og det skulle senere vise sig, at han ikke besvimede af udmattelse, men simpelthen fordi han havde kræft. 

- Da jeg besvimede, tænkte jeg, at det var noget underligt noget, for det havde jeg aldrig prøvet før. Så da jeg kom hjem, tænkte jeg, at det skulle undersøges på en eller anden måde, siger Jens Ottesen. 

For Jens Ottesen var oplevelsen i Berlin et tegn på, at noget var i vejen.
For Jens Ottesen var oplevelsen i Berlin et tegn på, at noget var i vejen.
Foto: Flemming Ellegarrd

Fik først beskeden at alt var i orden

Jens Ottesen fik derfor lavet en række undersøgelser, og efter undersøgelserne blev det konstateret, at alt så ud om det skulle.

quote Jeg ringede til lægen og fortalte, at der altså var noget ragende galt

Jens Ottesen

- Jeg blev sendt hjem med beskeden om, at alt så fint ud, men jeg synes særligt, at min afføring generede mig, så jeg ringede igen for at blive undersøgt, fortæller Jens Ottesen. 

Anden gang fik han igen at vide, at der ikke var noget at komme efter. I stedet fik han ordineret medicin til sin afføring, som han endte med at smide ud. 

- Jeg ringede til dem igen og fortalte, at der altså var noget ragende galt, og at jeg gerne ville have undersøgt det igen, siger Jens Ottesen og fortæller, at han så blev henvist til en kikkertundersøgelse - to måneder senere. 

Var ved at aflyse sin tid  

Mens Jens Ottesen ventede på sin kikkertundersøgelse, lagde han sin kost helt om. Og han fik det faktisk meget bedre. 

Så meget bedre, at han var tæt på at aflyse sin tid til kikkertundersøgelse. 

Men efter en snak med sin kone, tog han afsted alligevel, og det var nok en meget klog beslutning. 

For det viste sig, at Jens Ottesen havde en syv centimeter stor tumor.

- Der stillede jeg mig selv spørgsmålet: havde jeg mon siddet her i dag, hvis jeg bare havde ladet som ingenting?, siger Jens Ottesen, der altså er lykkelig for, at han reagerede på de tegn, hans krop udviste.

Syddanskere reagerer ikke på kræfttegn

Men selvom Jens Ottesen altså i sidste ende reagerede, så er der mange andre, der ikke gør det. 

En ny undersøgelse fortaget af Kræftens Bekæmpelse viser nemlig, at store dele af befolkningen i Region Syddanmark ikke med det samme reagerer, hvis de oplever tegn på kræft. 

I undersøgelsen svarer 49 procent af de adspurgte, at de ikke vil gå til lægen med det samme med modermærker, der ændrer sig. 39 procent ville ikke søge læge med det samme ved uforklarlige blødninger, og 40 procent hvis de opdagede knuder.

Og det bekymrer altså Kræftens Bekæmpelse

- Otte ud af ti kræftdiagnoser starter faktisk med,  at man selv går til lægen med et problem. Altså noget, der har ændret sig i kroppen. Og det er vigtigt med kræft, at man opdager det tidligt, siger Janne Bigaard, der er overlæge ved Kræftens Bekæmpelse, 

Jens Ottesen blev opereret, men har siden fået metastaser i lungerne. Han kan dog stadig løbe og leve et aktivt liv. Og så ser han optimistisk på fremtiden. 

- Der kommer hele tiden nye ting og nye forsøg, og det kan forhåbentlig være med til at holde det nede, siger Jens Ottesen.

Oversigt

    Oversigt