I det fynske folks tjeneste

Kræftens Bekæmpelse: Fejl kan så tvivl om screeningsprogram

Det er en fejl, der ikke må ske, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse om forkerte svar på tarmkræftscreeninger.

Flere hundrede borgere i Region Syddanmark har måske fået forkerte svar på deres screening om tarmkræft. Foto: Nikolai Linares / Scanpix

Der er skuffelse og forundring hos Kræftens Bekæmpelse. Det skyldes, at flere hundrede danskere i Region Syddanmark måske har fået forkerte svar på deres screening om tarmkræft.

Administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen er bekymret for konsekvenserne af fejlen.

Det er vores klare forventning, at regionerne tager kontakt til de borgere, der kan risikere at have fået et forkert svar, så de hurtigst muligt kan få lavet en ny screening

Leif Vestergaard Pedersen, administrerende direktør, Kræftens Bekæmpelse

- Det er den slags, som ikke må ske. Det er ærgerligt, fordi det kan så tvivl om screeningsprogrammet.

- Det er vigtigt, at så mange som overhovedet muligt fortsat deltager i screeningen, fordi det er en god måde at finde eventuel tarmkræft på et tidligt tidspunkt, siger Leif Vestergaard Pedersen i en pressemeddelelse.

Ifølge TV2 er der tale om mindst 634 svar på screeninger om tarmkræft, som kan være sendt ud til de forkerte personer. Men det antallet kan vise sig at være højere.

Læs også Flere hundrede borgere kan have fået forkert svar på kræftprøver

- Det er vores klare forventning, at regionerne tager kontakt til de borgere, der kan risikere at have fået et forkert svar, så de hurtigst muligt kan få lavet en ny screening.

- Som borger skal man kunne regne med, at man får besked, hvis man skal testes igen, og at alt er i orden, hvis man ikke hører noget, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Fejlen skete, fordi en pakkemaskine hos virksomheden Stålfors var ude af drift den 2. oktober. Svarkuverterne til afføringsprøver var derfor blevet pakket manuelt. 

02:46

Video: Claus Fisker / Scanpix

Luk video

Det har resulteret i, at mindst 11 borgere har fået et brev med deres eget navn på, men et prøvesæt med en anden persons navn og cpr-nummer.

Borgere kan altså også have modtaget svar på prøven fra en anden person.

- Det går ud over de borgere, som nu skal lave en ny afføringsprøve, og det belaster sundhedsvæsenet, som skal rette op på fejlen, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Han understreger, at borgere, som har taget testen, ikke skal bekymre sig, men være opmærksomme på, at de skal tage en ny test. 

 FAKTA: Derfor screener regioner for tarmkræft

Fejl har resulteret i, at mindst 11 personer i Region Syddanmark har fået forkert svar på prøver om tarmkræft.

Mindst 11 personer i Region Syddanmark har modtaget en anden persons svar på prøver om tarmkræft.

Op til 634 kan have modtaget en anden persons svar. Det sker efter en fejl i leveringen hos virksomheden Stålfors.

Strålfors står for leveringen i alle regioner.

Men hvorfor bliver der sendt prøver på tarmkræft ud til borgerne?
 * Kræft i tyk- eller endetarmen er en af de største kræftsygdomme i Danmark, og hvert år får cirka 4600 personer kræft i enten tyk- eller endetarmen.
 * Tyktarmskræft forekommer først og fremmest hos personer over 50 år, og hyppigheden af sygdommen stiger efter de 50 år.
 * Det er på den baggrund, at man i 2014 med indførelsen af kræftplan III besluttede, at alle borgere mellem 50-74 år hvert andet år får tilbud om en screening for tarmkræft.
 * Med tarmkræftscreeningerne er det muligt at opdage kræftsygdommen på et meget tidligt tidspunkt, og det giver en markant større mulighed for helbredelse af sygdommen.
 * Blod i afføringen kan være tegn på tarmkræft. Blodet kan ikke nødvendigvis ses med det blotte øje, men kan afsløres i en afføringsprøve.
 * Du får et prøvesæt med posten og skal selv tage en afføringsprøve. Prøven skal sendes til undersøgelse på et laboratorium. Hvis der findes blod i afføringen, bliver du tilbudt en kikkertundersøgelse af tarmen.
 * Blod i afføringen behøver ikke at være tegn på tarmkræft, men det er ikke normalt at bløde fra tarmen. Derfor er det vigtigt at blive undersøgt nærmere.
 * Det er gratis og frivilligt at deltage i screening. I løbet af de første fire år (2014-2017) skal alle screenes første gang. Det er de enkelte regioner, der sender brevene ud. Der er mange, der skal inviteres, og derfor sendes invitationerne ud på forskellige tidspunkter.

Kilder: Kræftens Bekæmpelse