I det fynske folks tjeneste

Livmoderhalskræft: Nu skal kvinder over 69 også screenes

Nu får kvinder over 69 år et engangstilbud om at blive screenet for livmoderhalskræft.

Foto: Ernst van Norde/Scanpix

I dag bliver en tredjedel af alle nye tilfælde af livmoderhalskræft opdaget hos kvinder over 60 år. Derfor er det en del af kræftplan IV, at kvinder over 69 år skal tilbydes et ekstraordinært engangstilbud om at blive screenet. 

Det skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Kvinder over 69 år har ikke været screenet helt så systematisk som yngre kvinder, som regelmæssigt bliver tilbudt at få foretaget en gynækologisk undersøgelse hos egen læge.

Læs også Fynsk student opfordrer klassekammerater til at drikke mindre

Kvinder, der er født før 1948, vil derfor i den kommende tid få et tilbud om at blive screenet. Tilbuddet er frivilligt, og kvinden skal selv bestille tid hos sin læge. 

Regionen begrunder engangstilbuddet med, at livmoderhalskræft normalt er en kræftform, der er længe om at udvikle sig til en alvorlig eller dødelig sygdom. 

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft

Alle danske kvinder mellem 23 og 65 år bliver tilbudt at deltage i forebyggende folkeundersøgelse (screening) for livmoderhalskræft. Man bliver automatisk indkaldt per brev, når man fylder 23 år.

Kvinder mellem 23 og 50 år tilbydes at blive screenet hvert tredje år og kvinder mellem 51 og 65 år hvert femte år.

Screeningsprogrammet stopper, når man er 65 år, og de sidste to celleprøver har været normale.

Siden indførelsen af screening for livmoderhalskræft i 1960’erne har der været et markant fald i antallet af nye tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark med 339 nye tilfælde i 2007.

Hvert år bliver cirka 4.600 kvinder behandlet for forstadier til livmoderhalskræft. Ved at behandle forstadierne kan man forhindre, at de udvikler sig til kræft.

Kilde: Region Syddanmark