For meget usikker sex: Tusindvis af fynboer får klamydia

Nye tal viser, at historisk mange bliver smittet med klamydia. De unge vil egentlig gerne bruge kondom - men de får det bare ikke gjort.

Sidste år fik over 30.000 danskere konstateret klamydia. Ud af dem var 2.180 unge fynboer.  I hele Region Syddanmark var tallet knapt 5.000. 

Det svarer til, at godt 22 unge ud af hver 1.000 har sexsygdommen klamydia. 

Og mange unge kender ikke konsekvenserne af at rende rundt med en ubehandlet sexsygdom. De undervurderer risikoen for selv at blive smittet - og så får de ikke brugt det kondom, der kan beskytte mod for eksempel klamydia. Det viser en ny undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen har foretaget blandt unge i Danmark. 

Tre små ord

Derfor lancerer Sundhedsstyrelsen nu Kun-med-Kondom-kampagnen. 

- Ni ud af ti unge siger, at de gerne vil høre den anden foreslå kondom. Derfor opfordrer vi unge til at beskytte sig mod klamydia og huske de tre ord ’kun med kondom’, når det gælder – især når man er sammen med en ny partner, siger chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, Niels Sandø.

Undersøgelsen viste, at mange unge undervurderer risikoen for selv at blive smittet. De kender heller ikke konsekvenserne af sexsygdomme, der ikke bliver behandlet.

Omkring halvdelen af de 15-23 årige ved ikke, at ubehandlede sexsygdomme kan blandt andet  medføre ufrivillig barnløshed og langvarige behandlingsforløb.

Klamydia er for eksempel en alvorlig sygdom, der ubehandlet og i værste fald kan føre til barnløshed, graviditet uden for livmoderen og kroniske underlivssmerter.

Symptomer på klamydia er udflåd eller svie, når man tisser. Kun ca. hver anden, der er smittet, oplever symptomer. Klamydia behandles med antibiotika.

Unge opfordrer unge til sikker sex

Kun med Kondom kører over hele landet i perioden 12.-25. september. Over 800 unge fra hele landet har meldt sig som frivillig til kampagnen. De er som Wingmates klar til at dele gratis kondomer ud og opfordre andre unge til at huske kondomet.

Derudover kører Kun med Kondom i kommunerne med events med kondom-jeopardy og gratis kondomer på uddannelsesinstitutioner, Kun med Kondom-fredagscafeer og kondompårulningskonkurrencer.

Kampagnen kører også på www.facebook.com/kunmedkondom og på www.instagram.com/kunmedkondom