I det fynske folks tjeneste

Nu falder huspriserne: Første gang i et halvt år

For første gang i seks måneder viser tal et fald i huspriserne - og det gælder også i Region Syddanmark.

Det er første gang i tre år, at en september måned byder på prisfald på huse. Foto: Martin Ballund, Scanpix

Nu er boligprisernes himmelflugt forbi. 

Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at priserne på huse er faldet fra august til september. 

Huspriserne steg ellers hver eneste måned fra februar til august. Dermed er udviklingen vendt. 

Det er ikke helt som det plejer, da priserne i 2015 og 2016 steg i årets niende måned.

- En kvadratmeter hus i Danmark koster nu 13.411 kroner, og det er 0,2 procent lavere end i august. I sig selv ikke et fald, der ryster boligmarkedet, men et fald, der afviger fra den tendens, vi har kendt de sidste år. Og sammenholdt med de normale sæsonforhold kan det betyde, at vi forventer at se prisfald resten af året, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

At huspriserne nu falder, skyldes flere ting, men der er to primære årsager, påpeger hun.

- Der har været kraftig aktivitet på markedet, idet der blev solgt godt 3.000 huse mere i de første otte måneder af 2017 end i samme periode i 2016, så markedet ser ud til at være mættet. Og så er priserne allerede steget små fire procent i år, så vi har nået et punkt, hvor priserne regulerer sig selv, og det er et sundhedstegn. 

Læs også Boligpriserne fortsætter himmelflugten

Det er især i Region Hovedstaden og Region Sjælland, at boligpriserne har været på himmelflugt de seneste år. Men tallene for september viser, at det er her, huspriserne nu flader ud.

- Priserne på huse i Region Sjælland er steget rigtig meget, fordi priserne i Region Hovedstaden har været så høje, at folk har søgt ud på hele Sjælland for at finde et hus, der passer bedre til deres økonomi. Det har ført til prisstigninger på huse på hele Sjælland i løbet af 2017, men den udvikling er nu bremset, siger Birgit Daetz.

Men der er også tale om en ændring i Region Syddanmark. Blot ikke så meget som hos regionerne på Sjælland. 

Ingen prisfald for hele året

Der er dog ingen grund til at tro, at de flade vækstkurver og de faldende huspriser skyldes, at vi er på vej ind i en tid med massive prisfald. 

Læs også Stigende salg: Det fynske boligmarked har rejst sig

- Ja, priserne på villaer og rækkehuse falder, men vi ser samtidig, at priserne på ejerlejligheder, dog i mindre grad end tidligere, fortsat stiger. Tager vi det lidt længere sigte på, kan vi se, at huspriserne det seneste år et steget små fire procent, og at ejerlejlighederne er steget cirka ni procent. Disse årsændringer har ligget stabilt i halvandet år, så derfor er der foreløbig tale om små udsving. Men det er udsving, som gør det ekstra interessant at følge udviklingen de kommende måneder, siger Birgit Daetz.