Patienter: Seng skal ikke minde os om, at vi er syge

En sygehusseng er ikke bare sygehusseng. Det viser et udviklingsprojekt, som Region Syddanmark står bag.

En gruppe fynske folketingsmedlemmer fik mandag præsenteret et unikt udviklingsprojekt, som Region Syddanmark og Region Hovedstaden står bag. En helt nyudviklet seng til psykiatrien.

- Dels skal det være en seng, som man kan bruge, når man er indlagt i psykiatrien og skal bruge en del tid i den. Og dels skal den kunne leve op til en række krav om hygiejne og mulighed for fastspænding, siger regionsrådsformand Stephanie Lose, Region Syddanmark, Venstre.

Tidligere har senge på psykiatriske afdelinger været traditionelle sygehussenge. Men regionerne vil gerne udvikle og forbedre sengene i psykiatrien til gavn for patienterne.

- Vi ved, at 20 procent af patienterne i psykiatrien er indlagt i over 30 dage, og det stiller bare nogle andre krav til, hvad det er for en seng, man har brug for, hvis man skal have en god søvnkomfort og en god oplevelse, siger specialkonsulent Karen Jensen fra Region Syddanmark.

Patienter taget med på råd

Syddansk Sundhedsinnovation i Odense har gennem flere år arbejdet med at udvikle sengen. Og patienterne er blevet taget med på råd.

- En af de ting, der stod højt på listen hos patienterne, var, at det skulle være en seng, der ikke skriger af hospital, som ikke minder dem om, at de er syge og er indlagt, siger specialkonsulent Karen Jensen.

- Det vigtigste er, at det betyder noget for patienterne. Patienterne får et rigtigt godt produkt, som de er glade for at være i, når man nu er i den trælse situation, at man er nødt til at være indlagt. Det betyder også, vi kan tage den her psykiatriseng  i brug rundt omkring i hele regionen over en årrække, hvor vi får nye fysiske rammer, siger regionsrådsformand Stephanie Lose, Venstre.

Og Region Syddanmark er glad for interessen fra de fynske folketingsmedlemmer.

- Vi er glade for at folketingspolitikerne tager sig tid til at komme her, og få en orientering om vores udviklingsprojekter. Det viser jo også, at der er en interesse for, hvordan vi lever op til de krav, der er til os om at løse opgaverne til gavn for patienterne, siger  Stephanie Lose.

Den danske virksomhed Agitek, der producerer sengen, oplever nu også stor interesse for den nye seng fra hospitaler i en lang række andre lande.

En sygehus seng er ikke bare en sygehusseng. Det viser et udviklingsprojekt, som Region Syddanmark står bag.

Læs mere om psykiatrisengen her.

Fakta