Pressede testcentre: Nu skal værnepligtige pode folk i halsen

Næste gang du bliver testet for corona, kan det være en værnepligtig fra Beredskabsstyrelsen, der poder dig i halsen.

Det er ingen hemmelighed, at der er stort pres på Region Syddanmarks testcentre, efter at coronapasset er blevet genindført i samfundet som følge af den stigende smitte.

For at komme lidt af ventetiden til livs har regionen lavet et samarbejde med Beredskabsstyrelsen.

- Aftalen går ud på, at vi kan få hjælp af nogle af de værnepligtige til at pode og lave test på patienterne, siger Kurt Espersen, der er koncerndirektør i Region Syddanmark.

Hurtig oplæring

Det betyder, at regionen kan trække 20 ekstra podere ind på de mobile pcr-teststeder, hvis altså ikke de værnepligtige skal bruges til andre opgaver.

- Selve oplæringen tager et par timer, og så skal de selvfølgelig lige være på stedet noget tid for at få det ind under huden, siger Kurt Espersen, der anerkender, at testcentrene er pressede i forhold til at finde nok podere.

- Vi prøver hele tiden at skalere op. De små teststeder rundt omkring i kommunerne er fyldt helt op, så vi skal finde nogle nye steder at lave vores test og forsøge at gøre det så effektivt som muligt, siger han.

De første værnepligtige podere blev lært op mandag, og de vil derfor snarest kunne stå på de fynske testcentre.

Der er dog tale om en midlertidig løsning, og Beredskabsstyrelsen stiller kun mandskab til rådighed, indtil regionen har podere nok.