I det fynske folks tjeneste

Psykiatri: Kritik af regionens frikendelse af sig selv

Region Syddanmarks procedurer for indlæggelse af psykisk syge patienter bør ændres. Sådan lyder det i dag fra Landsforeningen SIND.

SIND vil have Region Syddanmark til at ændre på reglerne, så selvmord blandt indlagte psykisk syge patienter undgås.

'Reglerne er ikke gode nok.'

Sådan lyder kritikken af Region Syddanmark fra SIND, landsforeningen for psykisk sundhed.

Kritikken kommer efter, at Region Syddanmark onsdag frikendte sig selv i sagen, hvor en psykisk syg patient på retsspsykiatrisk afdeling i Middelfart begik selvmord med sine snørebånd og sit bælte  - mindre end en time efter han var blevet indlagt.

Manden var netop blevet idømt forvaring på retspsykiatrisk afdeling, for at have stukket en kvinde ihjel i en baggård i Odense.

På retspsykiatrisk afdeling vurderede de ansatte, at manden ikke var selvmordstruet, og derfor fik han lov til at beholde sine egendele, herunder både snørebånd og bæte. 

Den vurdering er sket helt i overensstemmelse med retningslinjerne, lyder det fra regionen, og det er den konklusion, der i dag møder kritik - fra formanden for Landsforeningen SIND, Knud Kristensen.

- Først og fremmest er mit synspunkt, at sådan noget, som det der skete der, det må bare ikke ske. Og hvis det kan ske indenfor de regler, man har på afdelingen eller i Regionen, så må der være noget galt med reglerne, siger Knud Kristensen til TV 2/FYN.

Det er professionelle folk, der har vurderet, at den dømte ikke var selvmordstruet - er der nogen grund til at betvivle deres professionelle vurdering?

- Han beviste jo selv, på tragisk vis, at de vurderede forkert. Så der er jo ikke nogen tvivl om, at vurderingen var forkert, og jeg tror også, vi alle kan være enige om, at sådan noget må bare ikke ske. Så hvis det er nødvendigt for at undgå det her, så må de regler, der er, laves om, siger Knud Kristensen, der har et konkret bud på, hvad regionen kan ændre.

- I regi af et projekt, der hedder Sikker Psykiatri, er der en række tiltag, der har til formål helt at undgå, at folk under indlæggelse  kan begå selvmord. Så vi har faktisk nogle retningslinjer, man kan kigge på og lade sig inspirere af, siger Knud Kristensen.

 

03:48 Luk video