Region Syddanmarks whistleblower-ordning er nu åbnet

Ansatte og eksterne samarbejdspartnere i Region Syddanmark får nu muligheden for at indberette uregelmæssigheder i forvaltningen anonymt.

Nu kan medarbejdere, leverandører og eksterne samarbejdspartnere, der er bekendte med, at der foregår besvigelser eller uregelmæssigheder af væsentlig karakter i regionen, indberette deres viden på en særlig whistleblower-side, som revisionsselskabet Deloitte driver for Region Syddanmark.

Whistleblower kan oversættes direkte til fløjteblæseren, som er synonymt med en som slår alarm. Tidligere danske whistleblowere i andre organisationer har ofte oplevet store menneskelige konsekvenser som fyringer for at gøre omverdenen opmærksom på deres arbejdsplads ulovligheder. Flere tidligere whistleblowere er derfor gået sammen om at lave en forening, der hjælper andre i lignende situationer.  

Du kan læse mere om whistleblower-organisationen Veron her. 

Regionen vil gerne bruge Whistleblower-ordningen til at sikre, at der kan sættes fokus på de problemstillinger, som ikke kan håndteres indenfor organisationen. 

-Jeg vil gerne understrege, at både MED-systemet, direktionen og regionsrådet ønsker en åben kultur, hvor man kan være 100 procent tryg ved at gå til ledelsen eller sin tillidsrepræsentant, hvis man har viden om, at der foregår noget, som strider mod loven. Whistleblower-ordningen er altså tænkt som en sidste udvej, når de etablerede systemer ikke rækker, siger regionsrådsformand Stephanie Lose, (V). 

 

Carl Holsts regelbrud ville måske være opdaget

 

Loses forgænger, Carl Holst (V), kom sidste år i store vanskeligheder, fordi det viste sig, at han i strid med reglerne havde brugt en regionsansat i sin valgkamp til Folketinget.

Stephanie Lose understreger, at etableringen af ordningen ikke er afledt af Holst-sagen. Den er derimod blevet til efter politisk ønske som en del af et budgetforlig.

Hun mener, at det er svært at sige, om sagen om Carl Holsts misbrug af en ansat ville være blevet opdaget tidligere, hvis regionen havde haft en whistleblowerordning dengang.

- Nu ved vi jo ikke, hvordan sagen med Carls Holst ender. Men det kan sagtens være, at noget kunne have været opfanget i forhold til medarbejderen i valgkampen, siger hun.

Det er revisionsselskabet Deloitte, der driver whistleblowerordningen for Region Syddanmark. Anmeldelserne kan foregå anonymt.

Anmeldelser om mobning og samarbejdsvanskeligheder hører som udgangspunkt ikke hjemme i whistleblowerordningen, understreger regionen.

På regionens hjemmeside ligger der nu link til den særlige whistleblower-side. https://deloitte-regionsyd.deloittewhistleblower.dk

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt