I det fynske folks tjeneste

Regionsvalget: Blå blok slår kludene sammen

Fire blå partier i Region Syddanmark er gået sammen i et valgteknisk samarbejde for at undgå stemmespild. Konservative har valgt at stå udenfor.

Blå blok indgår valgforbund til det kommende regionsrådsvalg.

Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige har "slået kludene sammen" i et fælles valgforbund til det kommende valg til regionsrådet.

Rent teknisk fungerer et valgforbund sådan, at de medvirkende partier fremstår som et parti ved fordelingen af mandater, som så fordeles mellem partierne indbyrdes i forhold til valgresultatet.

På den måde undgår partierne stemmespild. 

Læs også Comeback: Villy Søvndal slugte stemmer

"Med et stort borgerligt valgforbund ønsker de fire partier at sikre, at så mange borgerlige stemmer som muligt går til at sikre et fortsat borgerligt-liberalt flertal i regionssalen i Syddanmark efter valget i november", skriver partiernes spidskandidater i en fælles pressemeddelse.

Konservative ikke med

Konservative står dog i lighed med sidste valg igen uden for blå bloks valgforbund.

Den konservative spidskandidat Morten Weiss-Pedersen har annonceret, at hans parti ønsker et valgforbund med Radikale.

- Vi vil ikke stå som lillebror til Venstre. Vi er et troværdigt alternativ til alt det rod, kaos og de mange grimme historier, som Venstre er politisk ansvarlig for i Region Syddanmark, sagde Morten Weiss Pedersen til TV 2/Fyn tidligere på året med henvisning til de mange år, hvor Venstre og Carl Holst har siddet på den politiske ledelse.

Det blå valgforbund er dog denne gang forstærket med et ekstra parti i forhold til 2013, nemlig Nye Borgerlige, som ikke stillede op for fire år siden.

Der er både regionsrådsvalg og kommunalvalg den 21. november.