Rød status: Sygefravær stiger hos Ambulance Syd

Sygefraværet blandt ansatte i Region Syddanmark stiger generelt. Ambulance Syd har det sygefravær, som ligger længst fra ambitionerne - det har udløst en en rød status. Men de tager kampen op mod udbrændthed og traumatisk stress.

Sygefraværet blandt de ansatte hos Ambulance Syd går i den forkerte vej. 

Men Steen Schougaard, direktør i Ambulance Syd, påpeger, at ambulancereddere skal være ekstra forsigtige, når det kommer til sygdom.

- Du og jeg kan jo godt gå på arbejde med forkølet næse, men det kan ambulanceredderne ikke. De arbejder hver dag med udsatte og sårbare mennesker, siger han.

Det er en ambition at sænke sygefraværet i Region Syddanmark, derfor arbejder de mod en sygefraværsprocent på fire.

Men det er langt fra alle områder i regionen, der kan leve op til målsætningen. Hos Ambulance Syd giver det en rød status i statistikkerne. Det viser nye tal fra Region Syddanmark.

Deres sygefravær ligger på 5,6 procent, hvilket er det område i regionen, som ligger længst fra det ønskede.

Sygefraværet stiger i Region Syddanmark. Det har udløst flere røde statusser i statistikken.
Sygefraværet stiger i Region Syddanmark. Det har udløst flere røde statusser i statistikken.
Foto: Region Syddanmark/grafik

Ambitiøst eller urealistisk? 

Direktør i Ambulance Syd, Steen Schougaard, mener, at målsætningen er svær at nå.

- Det er klart, at når måltallet er fire procent, så er vi langt fra at være i mål. Men målsætningen har ikke taget højde for coronasituationen. Jeg ser det som mere realistisk med et måltal på fem procent. Fire procent er et meget ambitiøst mål, siger Steen Schougaard. 

Jane Kraglund, regionsdirektør i Syddanmark, synes også, at man skal have coronavirussen in mente, når man ser på tallene. 

- Målsætningen er god, men vi er ikke der, hvor vi skal være. Men det er vigtigt at sige for 2020 og 2021, at der har været fravær, som skyldtes covid-19, siger Jane Kraglund.

- Uanset om man har et mål på 4 eller 4,5 procent, så skal der være et fokus på sygefravær – jo mere vi kan gøre, jo bedre er det, siger Jane Kraglund. 

Steen Schougaard forklarer også, at springet mellem 2020 og 2021 skyldes, at en personalegruppe på 200 ekstra testmedarbejdere indgik i statistikkerne for januar-juli 2021. Sygefraværet for ambulanceredderne lå i samme periode på 5,1 procent. 

Til kamp mod traumatisk stress

Hos Ambulance Syd igangsætter man nu et projekt med fokus på psykiske belastninger. 

- Vi tror ikke på, at vi kan nedbringe sygefraværet mere i forhold til almindelige sygdomme som influenza og forkølelse. Derfor vil vi nedbringe sygefraværet i forbindelse med udbrændthed og traumatisk stress, siger Steen Schougaard. 

Projektet hedder "Du Står Ikke Alene" (DUSA), og er et forskningsprojekt sammen med Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital.

- Vi tager det første skridt her den 11. oktober. Projektet har til formål at lave en psykisk debrief lige efter specifikke traumatiske ture som våben mod ansatte, pludselig uventet død hos børn under to år og hændelser med mere end to dræbte, siger han.

Her vil redderne efterfølgende få tilbudt samtaler og psykologhjælp. 

Regionsdirektør i Syddanmark ser positivt på projektet.

- Det er meget fornuftigt, at man på de enkelte enheder har fokus på psykiske belastninger herindunder vold og trusler, siger Jane Kraglund.

Projektet kommer til at løbe over en fire-femårig periode. 

Oversigt

    Oversigt