I det fynske folks tjeneste

Slut med at kræve erstatninger tilbage fra fejlbehandlede

Det er uværdigt, at patienter risikerer at skulle betale erstatningsbeløb tilbage, mener flere partier. Region Syddanmark har siden 2014 fået 13 millioner tilbage i kassen ved at anke sager.

Patienter, der har fået udbetalt erstatning på grund af fejlbehandlinger, skal ikke risikere at blive mødt med et krav om at tilbagebetale pengene.

 Både i regionerne og i Folketinget lægges der op til at gribe ind over for praksis om tilbagebetaling, som regionerne er begyndt på. Det skriver Berlingske.

 Patienterne skal være sikre på at beholde pengene, og regionerne skal ikke efterfølgende forsøge at anke afgørelserne for at beløbet tilbage.

Men sådan er loven, hvis det ikke har været berettiget, at de fik erstatningen. Det handler jo om skatteborgernes penge, og derfor bliver vi nødt til have denne praksis

Ulla Astman, formand for Sundhedsudvalget

- Der er tale om en uværdig og urimelig praksis, når regionerne spekulerer i at få omstødt erstatningssager, siger Karina Adsbøl, handicapordfører for Dansk Folkeparti, til Berlingske.

 

Forsvarer praksis: Sådan er loven

 I Region Hovedstaden er 45 afgørelser blevet anket siden sommeren 2015. Ankenævnet for Patienterstatningen har indtil videre afgjort 28 sager. Her har regionen fået medhold i 16. I Region Syddanmark har man anket 47 sager siden 2014 - og har fået medhold i 22. Det har betydet, at regionen har "sparet" 13 millioner kroner. 

Læs også Regionsformand: Vi skal anke sager om patienterstatning

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan pårørende til patienter, som er døde i forbindelse med behandling, i nogle tilfælde er blevet afkrævet at tilbagebetale erstatningsbeløb op til to millioner kroner.

 Hos regionerne har formand for Sundhedsudvalget Ulla Astman (S) forsvaret praksissen.

 - Men sådan er loven, hvis det ikke har været berettiget, at de fik erstatningen. Det handler jo om skatteborgernes penge, og derfor bliver vi nødt til have denne praksis, sagde Ulla Astman i begyndelsen af april.

 Karina Adsbøl derimod ser det som "udtryk for mangel på empati for mennesker, der har fået en dårlig behandling".
  DF vil derfor have regeringen til at gribe ind, så patienter ikke fremover risikerer at blive mødt af den slags krav.

 Fungerende sundhedsminister, Karen Ellemann (V), er indstillet på at ændre reglerne, og det samme er Socialdemokratiet ifølge Berlingske.

 Poul-Erik Svendsen (S), formand for sundhedsudvalget i Region Syddanmark, vil også tilbage til den gamle praksis med, at regionen afholder sig fra at anke erstatningssager.