Stop for AstraZeneca-vaccine: - Jeg har ikke lyst til at sætte mit liv på spil

På Fyn er der delte meninger om, hvorvidt AstraZeneca-vaccinen skal droppes eller gives til dem, der ønsker det.

Danmark har som det første land i verden valgt at droppe AstraZeneca-vaccinen, efter at der er konstateret en sammenhæng mellem vaccinen og få, men usædvanlige bikvirkninger, eksempelvis blodpropper.


Flere borgerlige partier vil dog lade det være op til den enkelte dansker, om man vil have vaccinen, og også på Fyn er holdningerne delte.

- Jeg tror, jeg ville vælge den fra, siger Jannie Hansen, der arbejder som personlig hjælper for en skleroseramt kvinde og har fået første stik.

quote Jeg går ind for, at folk selv kan bestemme, om de vil eller ikke vil

Erik Hansen

- Der er mange millioner, der har fået vaccinationerne. Det er meget få, der har fået symptomerne. Jeg synes bare ikke, jeg har lyst til at sætte mit liv på spil, hvis det lige er mig, der er den uheldige, som bliver ramt, siger Jannie Hansen.

Drop AstraZeneca-vaccine: - Jeg tør ikke

Jannie Hansen glæder sig over, at regeringen har truffet beslutningen om at sætte en stopper for AstraZeneca-vaccinen, også selv om hun ved, hvornår eller hvordan hun bliver færdigvaccineret.

- Hvad skal vi så? Kan vi nøjes med et stik mere, eller skal vi starte forfra? Hvor langt tilbage i køen ryger vi så, spørger Jannie Hansen.

Også Mette Desler fra Assens vil holde sig fra den omdiskuterede vaccine.

- Jeg ville helt klart i første omgang takke pænt nej tak, fordi der har været så mange tvivlsspørgsmål om den, så det har jeg ikke lyst til at udsætte mig selv for, siger Mette Desler.

Det samme gælder Jette Espersen fra Esbjerg. Hun står til at modtage en vaccine senere på måneden, men har endnu ikke fået besked.

- Jeg tør ikke på grund af de blodpropper, der har været, fastslår hun.

9.000 spildte vacciner på OUH

På Odense Universitetshospital ligger 860 hætteglas med vacciner på køl. Det svarer til cirka 9.000 portioner. Dem vil Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige have i spil, så danskerne selv kan bestemme, om køleskabet skal åbnes.

quote Jeg tør ikke på grund af de blodpropper, der har været

Jette Espersen

Lotte Hansen fra Skælskør vil heller ikke have vaccinen fra AstraZeneca, men hun er enig med de borgerlige partier i, at folk selv skal have lov til at træffe beslutningen.

- Det må folk gøre op med sig selv, hvis de vil have den. Jeg skal bare ikke have den. Pfizer vil jeg gerne have, siger Lotte Hansen.

Går ind for frihed til selv at vælge

Danskerne skal selv have lov til at bestemme, siger Erik Hansen fra Odense.

- Jeg går ind for frihed. Jeg går ind for, at folk selv kan bestemme, om de vil eller ikke vil. Hvis det er livsfarligt, bør man nok overveje en ekstra gang, men det er promiller på promiller langt ude i horisonten, at der kan ske noget, siger Erik Hansen.

Regeringen har bedt Sundhedsstyrelsen om et oplæg til, hvordan AstraZenecas vaccine eventuelt vil kunne tilbydes borgere, der vil have den.

Så sjældne er bivirkningerne

Det er kun i ekstremt sjældne tilfælde, at de alvorlige bivirkninger med vaccinen opstår, oplyser Sundhedsstyrelsen.

quote Jeg tror, jeg ville vælge den fra

Jannie Hansen

Ifølge direktør Søren Brostrøm er det omkring en ud af 40.000 vaccinerede, der oplever at få dem.

Der er fortsat tre godkendte vacciner tilbage, hvoraf den ene dog er sat på pause.