Strejke aflyser Peters operation: - Jeg synes, jeg bliver taget som gidsel

Peter Engstrøm Wøbbe er én af de borgere i Region Syddanmark, som har fået udskudt en operation på grund af sygeplejestrejken. Han frygter, det kan give varige mén.

Der er ikke noget brusk tilbage i Peter Wøbbes knæ, så for hvert skridt han går, gnider knoglerne mod hinanden.

- Jeg er nødt til at gå med krykker. Jeg kan ikke gå mere end 30-40 meter. Så skal jeg holde pause eller have noget at sidde på, fortæller den odenseanske pensionist og tidligere direktør til TV 2 Fyn.

Egentlig stod han over for at skulle have foretaget den første af to knæoperationer på fredag, hvor højre knæ skulle under kniven på Vejle Sygehus. Fordi man sjældent laver operationer på begge knæ på samme tid, var venstre knæ planlagt til at blive opereret på et senere tidspunkt. 

quote Jeg håber, at jeg ikke får varige mén, men hvis det varer ret meget længere, kan jeg godt begynde at tvivle

Peter Wøbbe, pensionist

Men lige nu ved Peter Wøbbe ikke, hvor lang tid han skal vente. 

Han er én af de 2.191 borgere, som har fået udskudt aftaler på sygehusene i Region Syddanmark. 

På grund af tidligere hjerteproblemer skal fynboen i fuld narkose under knæoperationerne. Men da sygeplejerskerne på Vejle Sygehus' opvågningsafsnit strejker, er det ikke muligt. 

Taget som gidsel

Hvis det derimod var blevet vurderet, at Peter Wøbbe havde akut brug for en operation, havde det godt kunne lade sig gøre.

- Da jeg kunne stå selv uden stok og bevæge mig lidt, så var jeg ikke svag nok til, at lægen kunne forsvare at sige, det var en akutoperation. Det respekterer jeg fuldt ud. Sådan er det. Men jeg synes, jeg bliver taget som gidsel, siger han. 

Peter Wøbbe fortæller, at han tidligere har cyklet op mod 12.000 kilometer om året og generelt været meget aktiv. Motionen har været med til at holde knæsmerterne i ave.

Udskudte aftaler på regionens hospitaler

Det seneste halvandet år har det ikke været muligt for han at være særlig aktiv. Dels på grund af smerten i knæene, og dels fordi han er en af de personer, der har været i særlig risiko, hvis han blev ramt af coronavirus.

- Jeg håber, at jeg ikke får varige mén, men hvis det varer ret meget længere, kan jeg godt begynde at tvivle.

- Jeg frygter, det kan ende med, at får det rigtig svært med at komme i gang igen, og hvis det gør det, så kan det ende med, jeg får det skidt psykisk.

En størrelsesorden, man må regne med

Antallet af de udskudte aftaler med hospitalerne dækker fra og med lørdag 19. juni til og med 21. juni.

Regionsdirektør Jane Kragelund forventer, der vil blive skubbet flere end de knap 2.200.
Fotograf: Fotograf: Anton Gyde Redigering: Maja Kærhus Jørgensen

Og det er et tal, der kommer til at vokse i den kommende tid, i takt med at flere får udskudt operationer og andre aftaler på sygehusene. 

- Vi vil løbende aflyse patienter, indtil konflikten er overstået. Vi har skubbet knap 2.200 patienter, men der vil blive skubbet flere de kommende dage, siger regionsdirektøren i Region Syddanmark, Jane Kragelund, til TV 2 Fyn.

På Sygehus Lillebælt, som Vejle Sygehus hører under, er det 573 aftaler, der er udskudt. Selvom Peter Wøbbe i første omgang er blevet vurderet til ikke at have et akut nok behov for operation, så håber han, at der kan blødes op for ham og andre i samme situation. 

- Jeg håber, at der bliver lukket op for, at sygehusene kan gå ind og lave en enkeltsagsvurdering, hvor man kan sige: Her er vi altså nødt til at gøre noget, fordi det er for risikabelt på længere sigt, siger han. 

Oversigt

    Oversigt