I det fynske folks tjeneste

Sundhedsreform Jane Heitmann: Derfor stillede jeg spørgsmål om regionerne

Jane Heitmann forklarede søndag aften, hvorfor hun stillede19 spørgsmål om regionernes udgifter og økonomi og siden trak dem tilbage.

00:40

Se baggrund om de 19 spørgsmål. Video: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix/arkiv

Hvor meget tjener regionsrådsformændene, hvis man medregner øvrige udgifter og tjenestebil? Hvilke ture til ind- og udland har regionsrådene været på siden 2015?

Spørgsmålene var mange - 19 i alt - da det fynske folketingsmedlem Jane Heitmann i januar satte sig til tasterne og på vegne af folketingets sundhedsudvalg stillede spørgsmål til drift af og økonomi i de danske regioner. 

Læs også Vækker vrede: Stillede anonyme spørgsmål om udgifter til rejser, iPads og taxakørsel

- Vi har jo lavet en aftale sammen med Dansk Folkeparti om en ny sundhedsreform. En reform der skal trække behandling tættere på patienterne og skal sikre en bedre sammenhæng. For mig har det været afgørende at få lidt mere viden og fakta om de drifts- og administrationsomkostninger som man har i regionerne, forklarer Jane Heitmann. 

De 19 spørgsmål

 1. Hvilke ture til ind- og udland har regionsrådene været på siden 1. januar 2015?
 2. Hvor meget tjener de fem regionsrådsformænd, hvis man medregner øvrige indtægter og tjenestebil?
 3. Hvem er de 25 regionspolitikere, der tjener mest på lønnede hverv? (Opgørelse pr. år siden 2007)
 4. Hvor mange penge bruger regionerne på taxakørsel?
 5. Hvor mange regionspolitikere har dobbeltmandater?
 6. Hvor mange af de 500-800 medarbejdere, der bliver berørt af sundhedsreformen er administrativt ansatte?
 7. Hvor mange penge har hver af de fem regioner brugt på udvalgsrejser i henholdsvis 2015, 2016, 2017 og 2018, og herunder også oplyse udgifterne til henholdsvis, kost, drikkevarer og logi?
 8. Hvor mange regionsrådsmedlemmer har en sundhedsfaglig uddannelse?
 9. Hvad svarer vederlaget pr. møde til for regionsrådsmedlemmer?
 10. Hvem er de 25 politikere, som har de største indkomster fra hverv og regionsrådsvederlag og hvor meget tjener de hver om året?
 11. Størrelsen på godtgørrelser givet til landets regionsrådsmedlemmer fordelt på hver region for hvert af årene 2015, 2016, 2017 og 2018, herunder hvor meget der er blevet godtgjort på henholdsvis taxakørsel, befordring i egen bil, fly, øvrig transport, avisabonnementer, internet, telefon, kurser og konferencer?
 12. Hvor meget regionerne årligt anvender på administration?
 13. Andelen og antallet af regionernes administrativt ansatte, der arbejder i kommunikations- eller presseafdeingen?
 14. Hvor mange regionsrådsmedlemmer er fuldtidsbeskæftigede i sundhedsvæsenet?
 15. Hvor mange regionsrådsmedlemmer får stillet en eller flere af følgende ting til rådighed af en af de fem regioner: iPads, avisabonnement, telefon, taxakort og tjenestebil?
 16. Hvor meget er der blevet brugt på indretning af regionsrådsformændenes kontorer siden 2007 i hver af de fem regioner?
 17. Hvor mange penge regionerne bruger på avisabonnementer om året?
 18. Hvor meget tjener ledelse i Danske Regioner, herunder hvor meget direktøren for Danske Regioner tjener?
 19. Hvad har Danske Regioner betalt til Kjeld Møller Pedersen i honorarer for oplæg, forskningsprojekter og lignende?
  Se mere

  Spørgsmålene sendte Jane Heitmann ud i en byge af kritik fra flere sider - også internt fra fremtrædende Venstre-politikere i Region Syddanmark, blandt andre formanden for regionsrådet i Region Syddanmark, Stephanie Lose, og udvalgsformand Bo Libergren. 

  De 19 spørgsmål kom i kølvandet på regeringens præsentation af sit forslag til ny sundhedsreform, og nogen opfattede spørgsmålene som en mistænkeliggørelse af regionspolitikerne.

  I flere måneder har vi her på TV 2/Fyn forsøgt at få et interview med Jane Heitmann om baggrunden for de 19 spørgsmål, og søndag aften stillede hun altså op til interview med TV 2/FYNs samfundsredaktør, Jakob Risbro

  - Det har været en travl tid. Nu er jeg her, og det er det, der tæller. 
  Men du har heller ikke rigtig haft lyst til at tale om de her 19 spørgsmål. Vi har spurgt dig mange gange. Hvorfor har du ikke haft lyst til at tale om dem?

  Læs også Venstremand forarget over fynskvalgt partifælle: - Mærkeligt og fordækt

  - Jeg synes jo faktisk, at jeg har været meget ude. Jeg har været i Fyens Stiftstidende, jeg har været i P4 Fyn, jeg har givet kommentar til Jyllands-Posten, så det er ikke fordi jeg ikke har udtalt mig, siger Jane Heitmann.

  Historien om 19 spørgsmål kom frem, da Jyllands-Posten kunne fortælle, at Jane Heitmann - anonymt - havde stillet en række spørgsmål til folketingets sundhedsudvalg. 

  Og når Jane Heitmann vælger at stille op nu, kunne det tyde på, at hun har indset, at sagen ikke dør af sig selv, vurderer Jesper Buch, TV 2/FYNs politiske kommentator.

  Læs også Lose til Heitmann: Hold debatten på et sagligt grundlag

  - Det er meget almindeligt, at politikere går i flyverskjul for at undgå at hvirvle mere støv op i en dårlig sag. Det er bare ikke altid særlig smart, hvis det drejer sig om en sag, som ikke vil dø af sig selv. Og sagen om de 19 anonyme spørgsmål bliver ved med at spøge i kulissen, fordi hun i den grad har vakt en del partifællers vrede. Jeg gætter på, at hun nu efter næsten to måneders tavshed har valgt at stille op i håb om, at få sagen lukket en gang for alle, siger Jesper Buch.

  07:31

  Der var skarp kritik af Venstres folketingmedlem Jane Heitmann da hun i januar stillede 19 spørgsmål, om regionerne. Søndag forklarede hun sig.

  Luk video