I det fynske folks tjeneste

Syddansk Universitet udvider alternativt studieoptag

SDU udvider ordning med at optage studerende ud fra test og samtaler i stedet for karakterer.

SDU udvider ordning med at optage studerende ud fra test og samtaler i stedet for karakterer. Foto: Simon Læssøe, Scanpix

Syddansk Universitet (SDU) udvider nu ordningen, hvor studerende optages gennem samtaler og test frem for karakterer.

SDU har i forvejen gode erfaringer med såkaldt testbaseret optag af kvote 2-ansøgere. Nu udvider universitetet ordningen til at gælde 60 bacheloruddannelser i 2017.

- Vi har valgt at gå nye veje, fordi vi tror på, at det er vigtigt også at se mennesket bag ansøgningen, siger Henrik Dam, rektor på SDU, i en pressemeddelelse.

1. februar åbner universitetet for testen, der foregår i april. Med udvidelsen af ordningen forventer SDU at optage mindst 25 procent af alle bachelorstuderende via test og samtaler. Målet er, at ordningen på sigt skal gælde for alle studerende.

Ifølge rektor Henrik Dam giver samtaler og test et mere nuanceret billede af den enkelte ansøger end blot karaktererne.

- Ud over karaktererne kan ansøgeren have nogle personlige kompetencer og interesser, som er relevante i forhold til et bestemt fag, siger Henrik Dam.

Han tilføjer, at det er samme princip, der gør sig gældende på arbejdsmarkedet, når en ansøger bliver kaldt til jobsamtale.

Her udgør karakteren ifølge SDU-rektoren også kun en del af den samlede vurdering.

- Det handler om at sikre det bedste match. Vi skal have de rigtige studerende ind på de rigtige uddannelser, siger Henrik Dam.

SDU begyndte at optage kvote 2-ansøgere efter de alternative kriterier i 2002. Ansøgere kan fortsat komme ind alene på deres karaktergennemsnit. Det sker til juli, men der vil ikke være så mange ledige pladser som tidligere, oplyser SDU. Det skyldes, at ansøgere, der optages gennem test og samtaler, lægger beslag på en stadig større del af pladserne.