I det fynske folks tjeneste

Syddanske unge flytter hjemmefra uden indboforsikring

Mange unge i Region Syddanmark flytter hjemmefra uden en indbo-og ansvarsforsikring, viser en ny undersøgelse fra Forsikringsguiden.dk. Det kan koste de unge kassen, især hvis de kommer til at skade andre, advarer Forsikringsoplysningen.

Foto: Lars Rievers, Scanpix

Hele 12 procent af syddanske unge, der flytter hjemmefra, har ikke en indbo- og ansvarsforsikring med sig. Det viser en ny undersøgelse fra Forsikringsguiden.dk blandt unge i alderen 21-24 år baseret på tal fra Danmarks Statistik

- Vi opfordrer alle unge, der skal flytte hjemmefra, til at få sig en indboforsikring og dermed en ansvarsforsikring, der dækker, hvis de er skyld i skader på andre mennesker, siger Anja Lintrup Sørensen, konsulent i Forsikringsoplysningen hos Forsikring & Pension.

En indboforsikring dækker skader på de unges indbo og private ting som for eksempel møbler, computer, mobiltelefon, cykler og tøj. Og så følger ansvarsforsikringen automatisk med – i øvrigt sammen med dækning til retshjælp og genhusning. 

Læs også Professor: - Forsikringsselskaber må gerne overvåge dig

- Undlader de unge at få sig en indboforsikring, når de flytter hjemmefra, får de derfor ingen erstatning, hvis for eksempel deres lejlighed eller værelse brænder, og de måske kommer til at stå uden tag over hovedet. De får heller ikke erstatning, hvis de får stjålet deres ting. Når man pludselig skal genanskaffe alle sine ting, løber det hurtigt op.

- De unge risikerer også et stort personligt krav om erstatning, hvis de er skyld i skader på andre mennesker eller andres værdier. I værste fald kan en alvorlig personskade medføre varige men og nedsat erhvervsevne, og det kan betyde krav om erstatning i million-klassen, siger Anja Lintrup Sørensen.

Det er faktisk nemt at få overblik over den bedste indboforsikring til prisen ved at gå ind på sammenligningsportalen Forsikringsguiden.dk, der sammenligner indboforsikringer på både pris, vilkår og dækning fra flere end 20 forskellige forsikringsselskaber. 

Fem gode råd, når du vælger indboforsikring: 

1. Sørg for at vælge den rigtige forsikringssum. Altså hvad det koster, hvis du skal genanskaffe alt dit indbo fra nyt
2. Tag stilling til, hvor stor en selvrisiko du ønsker. Det er det beløb, som du selv skal betale til skaden
3. Tjek, hvad du maksimalt kan få i erstatning ved cykeltyverier
4. Overvej, om du har behov for ekstra dækninger, fx elektronikforsikring, som dækker skade på computere og anden elektronik
5. Undersøg, om du kan få særlige ungdomsprodukter/-fordele.
 
Tre vigtige fakta om indboforsikring til unge:


1. Du kan være dækket af dine forældres indboforsikring, indtil du er 18 eller 21 år, når du bor alene
2. En indboforsikring indeholder også en meget vigtig ansvarsforsikring, som dækker, hvis du er skyld i, at andre kommer til skade
3. Uden en indboforsikring, risikerer du selv at betale for merudgifter til en midlertidig bolig, fx hvis din egen er brændt

Kilde: Forsikringsoplysningen og Befolkningsregistret fra Danmarks Statistik.