Telefonerne kimer: Syge danskere sætter pres på vagtlægen

Chef for lægevagten i Region Syddanmark mindes ikke tidligere at have haft så travlt i september som i år.

Telefonerne gløder hos praktiserende læger og vagtlæger landet over.

Det gælder også lægevagten i Region Syddanmark, hvor det kniber med at overholde servicemålene for besvarelse af opkaldene.

- Vi ligger med nogle ventetider, som på nogle tidspunkter ikke er gode nok. Vi har svært ved at nå vores servicemål, siger Klaus Pedersen, der praktiserende læge og chef for lægevagten i regionen.

Han og hans kolleger bemander lægevagten og besvarer opkald fra syge syddanskere uden for lægehusenes normale åbningstid og i weekenderne.

Det er ifølge vagtchefen "en blandet landhandel" af opkald, der giver øget travlhed.

- Det er luftvejsinfektioner, det er RS-virus hos børn, men det er også folk, der kommer til skade i haven eller ved sportsaktiviteter, siger Klaus Pedersen.

Mere Sammen

Klaus Pedersen vurderer, at ophævelse af coronarestriktionerne er en del af forklaringen på de mange opkald fra syge danskere. Det har givet god mulighed for, at infektioner og virus kan sprede sig.

- Folk rejser igen, de går til konfirmationer og bryllupper og koncerter. Vi er meget mere sammen igen, siger han.

Han mindes ikke, at lægevagten i regionen tidligere har haft så travlt på denne tid af året som nu.

- Jeg har været med i det her game i 14 år, men jeg husker ikke, at vi nogensinde har haft en september, hvor vi har haft så travlt som nu.

Virus blandt børn

Helt usædvanligt florerer RS-virus også for tiden og gør især små børn syge. Siden midten af maj er der konstateret 1.734 tilfælde herhjemme, hvoraf de fleste er børn mellem et og tre år.

Flere børneafdelinger har meldt om stort pres på afdelingerne, fordi en del børn med RS-virus indlægges.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at man "følger udviklingen ekstra tæt".

- Der er pres på børneafdelinger flere steder i landet, men foreløbigt tyder det på, at det kan håndteres af regionerne ved for eksempel at flytte rundt på patienter mellem afdelinger/matrikler, oplyser enhedschef Charlotte Hosbond, Sundhedsstyrelsen, i et skriftligt svar.