Telemedicin sendt til tælling

Fynsk forskning sår alvorlig tvivl om brugbarheden af telemedicin, som ellers har været set som en billig løsning indenfor sundhedsvæsenet.

Siden det første forsøg i 2005 blev det spået, at den danske stat kunne spare mange millioner ved at indføre telemedicin.

Men nye tal viser, at der i 7 ud af 10 tilfælde ikke er en krone at spare, og der er endnu ikke klarhed over, om telemedicin øger behandlingskvaliteten.

En undersøgelse, der viser en overdødelighed blandt telemedicinske patienter, har skærpet kritikken af, at telemedicin er blevet indført uden øje for de faktiske konsekvenser. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Særligt en undersøgelse fra Odense Universitetshospital har vakt opsigt. Forskerne fulgte 374 diabetespatienter med fodsår, hvoraf den ene halvdel hørte under telemedicin, mens den anden havde personlig kontakt med lægen.

Johnny Frøkjær er en af forskerne bag undersøgelsen, og resultatet rystede ham.

- Vi målte på tre parametre: sårhelingstid, amputationer og dødsfald. Resultaterne viste, at der ikke er nogen forskel i amputationer og sårhelingstid i de to patientgrupper, men meget overraskende fandt vi, at der blandt de, der fik hjælp via telemedicin, var otte døde, mens der kun var en død i den konventionelle gruppe. Forskellen i antallet af døde har tilstedekommet, at der har været opmærksomhed på det her, men vi har ikke med sikkerhed kunnet sige, hvad der skylder forskellen, siger Johnny Frøkjær.

- Det er rystende. Jeg havde selvfølgelig en forventning om, at alt ikke lykkes første gang, og at nogle løsninger er bedre end andre. Men at så mange løsninger viser sig ikke at have potentiale, er meget overraskende, siger Bent Hansen og tilføjer:

- Det er klart, at hvis det viser sig, at vi bare har lagt et lag oven på lægerne og hospitalerne og dermed fået merudgifter, så skal vi standse op i en frygtelig fart,  Entusiasmen og den store begejstring for at telemedicin skulle være det store columbusæg, der kunne løse mange problemer i sundhedsvæsenet, den skal vi nok lige dæmpe, siger Bent Hansen til DR Fyn.

Telemedicin bruges blandt andet til at diagnosticere og rådgive syge i deres eget hjem via video.

Oversigt

    Oversigt