I det fynske folks tjeneste

Tre store bevillinger til SDU-forskere

Aldringens gåde, jagt på universets ukendte stof og Danmarks økonomiske historie. Det er emnerne for tre forskningsprojekter på SDU, der har fået tilsammen næsten 20 millioner kroner.

Lektor Johans Petter Dahlgren på Max-Planck Center Odense har fået syv millioner kroner til at forske i planters aldring.

Normalt forbinder vi aldring med svækkelse, nedsat fertilitet og større risiko for at dø. Men nogle planter kan leve i flere hundrede år, og det ser ud som om de bare bliver stærkere og stærkere.

Forskningen skal give viden om det og holdes op mod aldring hos andre organismer - for eksempel mennesker.

Sådan beskrives projektet på SDUs hjemmeside.

Du kan læse mere om projektet her

Lektor Mads Toudal Frandsen på Centre for Cosmology and Particle Physics Phenomenology på SDU har fået 6,8 millioner kroner til at forske i universets ukendte stof

Størstedelen af alt stof i universet er fuldstændigt ukendt. Ingen aner, hvad det består af.  Det er det,  fysikerne kalder mørkt stof.

SDU-forskningen skal undersøge, hvad dette mystiske stof er og hvor det stammer fra.

Du kan læse mere om projektet her

Professor Paul Sharp ved Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi har fået 5,9 millioner kroner til at vise, at dansk økonomisk historie går meget længere tilbage end 1880’ernes omdannelse af det danske landbrug.

Læs mere om det projekt her

Giveren er i alle tre tilfælde Det Frie Forskningsråds Sapere Aude-program, som tildeles excellencen i dansk forskning.

 

Fakta om Sapere Aude-programmet

Det Frie Forskningsråds Sapere Aude-program udløser i alt 125 millioner kroner til 38 talentfulde forskere. Projekterne har stor faglig bredde og overraskende metodiske greb. Dermed er originaliteten i højsædet, skriver Det Frie Forskningsråd i en pressemeddelelse om årets modtagere.
Du kan læse om dem alle her