I det fynske folks tjeneste

Her er tegnene: Sådan finder du frem til rotterne i dit hus

Har du mistanke om, at der er rotter i dit hus, er der nogle tegn, der kan fortælle dig, om det er rotter eller mus.

Noget tyder på, at der er sket en eksplosion i antallet af rotter på Fyn. Foto: TV 2/FYN

Man er sjældent i tvivl, hvis man har rotter i huset. Sådan lyder det fra Miljøstyrelsen, der har samlet nogle bud på, hvordan du kan opdage skadedyrene i dit hjem.

Nogle steder på Fyn oplever man i disse år en markant stigning i antallet af rotteanmeldelser. Odense Kommune har modtaget 44 procent flere rotteanmeldelser. I 2015 var der 5476 registrerede anmeldelser. 

Læs også Det må du aldrig gøre, hvis du har rotter i huset

Hvis du er i tvivl, om der er flyttet rotter ind hos dig, har vi samlet fem tegn på, at rotterne er kommet. Du kan også blive klogere på, om det er rotter eller mus, du har boende.

  • Lugt: Der vil være en skarp og ubehagelig lugt, der kan minde om kloaklugt eller lugten af svinestald.
  • Rottelort: Rotterne efterlader cylinderformede ekskrementer, der er sorte eller brunlige. Ekskrementerne er cirka seks millimeter tykke og 17 millimeter lange.
  • Huller: I nærheden af kloakdæksler, riste eller ved husets fundament kan huller i jorden være tegn på, at der er rotter på spil. Indendørs kan der være huller ved paneler, vægge og gulve. Hullerne er ofte cirkelrunde, og de behøver ikke være større end en tokrone, før en rotte kan klemme sig igennem.
  • Synkende fliser: Hvis der på terrassen eller i indkørslen er synkende fliser, kan det også være tegn på, at rotterne er i gang med at grave gange under fliserne.
  • Lyde: Hvis du kan høre en piben eller kradsen i panelerne, under gulvet eller på loftet, kan det være fra rotter. Lydene kan dog også komme fra mus eller andre dyr, men hvis lydene minder om små hvin eller skrig, er det garanteret rotter, der er på spil.

 

Derfor er rotter så farlige

Rotter er alvorlige skadedyr. De ødelægger årligt for millioner af kroner. Det gælder blandt andet inventar, rørledninger og kloakrør, elinstallationer og isolering. 

Fødevarer kan blive spist eller ødelagt på grund af risiko for smitsomme sygdomme. Rotter kan være bærere af mindst 55 smitsomme sygdomme, heraf nogle livstruende sygdomme. 

I Danmark er den alvorligste rotteoverførte sygdom uden tvivl Weils sygdom. Smitten overføres ved kontakt med rottetis eller vand, som rotten har tisset i. Hvis man ikke bliver behandlet i tide, kan dødeligheden være ganske høj - omkring 10-20 procent. Den smittede risikerer at dø en til to uger efter. 

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet